Proteinowe gofry robię z tych nietypowych składników. Są pyszne, zdrowe i błyskawiczne

gofry proteinowe
Autor: Shutterstock Są proste, błyskawiczne i przepyszne. Gofry proteinowe smakują zawsze i każdemu.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Gofry białkowe to pyszna i chrupiąca przekąska, która świetnie smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Przyrządza się je z prostych składników, które zawierają sporą porcję zdrowia. Jak więc zrobić takie gofry? Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite gofry proteinowe.

Z czego zrobić gofry proteinowe?

Gofry to znana i lubiana przekąska, która kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem. Łatwo i szybko można zrobić je w domu, wykorzystując kilka prostych i niedrogich składników. Aby przygotować ciasto na gofry proteinowe, potrzebnych jest tylko siedem produktów. Są nie tylko łatwo dostępne, ale i pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają porcję białka, witamin i minerałów.

Jakie więc produkty są niezbędne, aby zrobić domowe gofry białkowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:

  • biała fasola
  • mąki – pszenna i z ciecierzycy
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić gofry proteinowe?

Przepis na domowe gofry białkowe nie jest trudny. Największą zaletą tego przepisu jest to, że tę chrupiącą i zdrową przekąskę robi się błyskawicznie. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut. Przyda się blender i gofrownica, którą trzeba wcześniej mocno rozgrzać.

Jak więc przygotować pyszne gofry bogate w białko i wiele innych składników odżywczych? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.

  • 1. krok – odcedzenie fasoli
  • 2. krok – zmiksowanie fasoli z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto
  • 3. krok – upieczenie gofrów w gofrownicy

Jak podawać gofry proteinowe?

Przyrządzone według tego przepisu gofry są łatwe, składają się z łatwo dostępnych produktów i można je robić przez cały rok. Pyszne i pełne białka gofry proteinowe to pomysł nie tylko na zdrową przekąskę. Sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można też podać je na deser. Wybornie smakują ze słodkimi dodatkami i są równie dobre podane w wersji wytrawnej. Idealnie zastąpią kanapki, więc można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ gofry proteinowe są smaczne i zachwycą każdego.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli
  • 220 ml mleka
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 90 g pszennej mąki (możesz użyć tylko pszennej)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić z zalewy, opłukać i odstawić do odcieknięcia.
  • Do blendera przełożyć fasolę. Wsypać mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wbić jajka i wlać mleko oraz olej.
  • Składniki zmiksować, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Mocno rozgrzać gofrownicę i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Piec, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami na śniadanie, deser lub kolację.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej