Proteinowe gofry robię z tych nietypowych składników. Są pyszne, zdrowe i błyskawiczne
Dieta wegetariańska
Gofry białkowe to pyszna i chrupiąca przekąska, która świetnie smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Przyrządza się je z prostych składników, które zawierają sporą porcję zdrowia. Jak więc zrobić takie gofry? Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite gofry proteinowe.
Z czego zrobić gofry proteinowe?
Gofry to znana i lubiana przekąska, która kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem. Łatwo i szybko można zrobić je w domu, wykorzystując kilka prostych i niedrogich składników. Aby przygotować ciasto na gofry proteinowe, potrzebnych jest tylko siedem produktów. Są nie tylko łatwo dostępne, ale i pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają porcję białka, witamin i minerałów.
Jakie więc produkty są niezbędne, aby zrobić domowe gofry białkowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:
- biała fasola
- mąki – pszenna i z ciecierzycy
- mleko
- jajka
- olej
- proszek do pieczenia
Jak zrobić gofry proteinowe?
Przepis na domowe gofry białkowe nie jest trudny. Największą zaletą tego przepisu jest to, że tę chrupiącą i zdrową przekąskę robi się błyskawicznie. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut. Przyda się blender i gofrownica, którą trzeba wcześniej mocno rozgrzać.
Jak więc przygotować pyszne gofry bogate w białko i wiele innych składników odżywczych? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – odcedzenie fasoli
- 2. krok – zmiksowanie fasoli z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto
- 3. krok – upieczenie gofrów w gofrownicy
Jak podawać gofry proteinowe?
Przyrządzone według tego przepisu gofry są łatwe, składają się z łatwo dostępnych produktów i można je robić przez cały rok. Pyszne i pełne białka gofry proteinowe to pomysł nie tylko na zdrową przekąskę. Sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można też podać je na deser. Wybornie smakują ze słodkimi dodatkami i są równie dobre podane w wersji wytrawnej. Idealnie zastąpią kanapki, więc można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ gofry proteinowe są smaczne i zachwycą każdego.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli
- 220 ml mleka
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 90 g pszennej mąki (możesz użyć tylko pszennej)
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić z zalewy, opłukać i odstawić do odcieknięcia.
- Do blendera przełożyć fasolę. Wsypać mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wbić jajka i wlać mleko oraz olej.
- Składniki zmiksować, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Mocno rozgrzać gofrownicę i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Piec, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami na śniadanie, deser lub kolację.