Chrupiące gofry robię tylko z tym składnikiem. Są lepsze niż z budki nad morzem

gofry sernikowe
Autor: Shutterstock Oto patent na pyszne i chrupiące gofry sernikowe. Z tym przepisem zawsze się udają.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Gofry to deser, który kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem. Nie trzeba jednak jechać tak daleko, aby zjeść wyśmienitego gofra. Wystarczy dobry przepis i maszyna do pieczenia. Dzięki tej sprawdzonej recepturze możecie upiec pyszne i obłędnie chrupiące gofry, których smak podkręca jeden nieoczywisty składnik. Gofry sernikowe zachwycą każde podniebienie.

Co daje chrupkość gofrom?

Gofry sernikowe są wyjątkowo dobre i idealnie chrupiące. Tajemnicą przygotowania ciasta na gofry jest dodatek ubitych białek. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piana z białek powinna być sztywna. Najlepiej ubijać ją ze szczyptą soli. Kiedy białka staną się sztywne, należy delikatnie wymieszać je z ciastem na gofry sernikowe. Dzięki temu gofry będą pyszne, puszyste i cudownie chrupiące.

Jak zrobić gofry sernikowe?

Chrupiące gofry sernikowe to prawdziwy przysmak, który oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje. Przygotowanie ciasta na gofry nie jest skomplikowane i nie zajmuje długiego czasu. Wystarczy kilka prostych i niedrogich składników, które są w sklepach przez cały rok. Sekretnym składnikiem jest ser twarogowy na sernik z wiaderka. To właśnie on sprawia, że gofry są tak dobre. Przyda się mikser i gofrownica.

Jak więc zrobić domowe gofry sernikowe? Te chrupiące wafle robi się łatwo, szybko i przyjemnie.

  • 1. krok – zmiksowanie mąki z serem na sernik i pozostałymi składnikami
  • 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 3. krok – połączenie masy serowej z ubitymi białkami
  • 4. krok – upieczenie gofrów sernikowych w gofrownicy

Jak podawać gofry sernikowe?

Wyśmienite gofry sernikowe, które są pyszne i łatwe do samodzielnego zrobienia, są uniwersalne i można serwować je przez cały dzień bez względu na porę roku. Świetnie smakują na śniadanie. To idealny deser lub przekąska między posiłkami. Można podać je także na kolację. Sprawdzą się jako jedzenie na wynos. Zastąpią słodkie bułeczki z piekarni i gotowe przekąski ze sklepu.

Gofry sernikowe najlepiej smakują z różnymi dodatkami. Można skropić je miodem lub podać z naturalnym jogurtem. Pysznie komponują się z domowymi dżemami, powidłami śliwkowymi i sezonowymi świeżymi owocami. Fani wytrawnych smaków mogą zjeść je z wędzonym łososiem i śmietankowym serkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 150 g sera twarogowego na sernik z wiaderka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser z wiaderka przełożyć do miski. Wlać mleko i olej. Dodać żółtka. Wsypać mąkę oraz cukier i cukier z wanilią. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • Mocno rozgrzać gofrownicę. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i piec około 7 minut, aż gofry zaczną się rumienić.
  • Podawać z jogurtem naturalnym, miodem, dżemem lub owocami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej