Proste, szybkie i wyśmienite. Ten letni deser rozkocha w sobie każdego

Proste, szybkie i wyśmienite. Ten letni deser rozkocha w sobie każdego
Autor: Shutterstock.com Proste, szybkie i wyśmienite. Ten letni deser rozkocha w sobie każdego
łatwy
5 min
8

Dieta wegetariańska

Za oknem będzie robiło się coraz cieplej, więc coraz więcej osób będzie chwytać za ulubioną, letnią, słodką przekąskę - lody. My jednak mamy ciekawą alternatywę! Przepyszne mrożone przekąski z masła orzechowego, truskawek i czekolady. To proste, szybkie i przede wszystkim - niesamowicie smaczne.

Zmrożone truskawki z czekoladą i masłem orzechowy. Hit każdego ciepłego dnia

Pyszne, proste i świetnie wyglądające. Zmrożone truskawki z masłem orzechowym i czekoladą to idealny pomysł na słodką przekąskę w ciepłe dni. Do jej przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności, a ze sprzętów potrzebna nam będzie jedynie zamrażarka.

Przygotowanie tej przekąski polega wyłącznie na zmrożeniu truskawek z masłem orzechowym, a następnie polaniu czekoladą i ponownym zmrożeniu. To idealnie chłodząca przekąska, która zasmakuje każdemu - niezależnie od wieku. W końcu kto nie lubi połączenia czekolady, orzechów i truskawek?

Modyfikuj jak chcesz. Prosta przekąska, która zachwyci każdego

Ten przepis jest niezwykle prosty i można go łatwo modyfikować. Wybierz ulubioną czekoladę - każda z nich świetnie się sprawdzi. Nie przepadasz za orzechami? Bez problemy możesz pominąć ten krok w przepisie. Posypanie całości odrobiną soli również jest całkowicie opcjonalne - dodaje jednak ciekawe przełamanie smaku.

Jeśli nie chce się nam później kroić lub łamać naszych przekąsek, możemy bez problemu od razu nakładać je porcjami, jak np. batoniki czy ciasteczka. To świetny pomysł na słodką przekąskę dla każdego.

SKŁADNIKI

  • 150 g truskawek
  • masło orzechowe
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na blaszce układamy pokrojone w plasterki truskawki - tak żeby się stykały.
  • Łyżką rozsmarowujemy masło orzechowe na truskawkach.
  • Blachę wkładamy do zamrażarki na około 20 minut.
  • W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Roztopioną czekoladę szybko rozprowadzamy na zmrożonych truskawkach z masłem orzechowym.
  • Posypujemy odrobiną soli.
  • Wkładamy z powrotem do zamrażarki, na kolejne 20 minut.
  • Wyjmujemy z zamrażarki i łamiemy lub kroimy na kawałki. 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej