Proste muffinki bananowe gotowe w kilka chwil. Wychodzą za każdym razem

Dieta wegetariańska
Pyszne i proste muffinki bananowe z masłem orzechowym to idealny pomysł na słodką przekąskę czy kolację na szybko. Wystarczy kilka składników, by przygotować te przepyszne przysmaki, a połączenie smaków gra za każdym razem. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Proste muffinki, które zachwycą smakiem. Wystarczy kilka chwil
Prosty i szybki przepis, który zachwyci podniebienie. Bananowe muffinki z masłem orzechowym to idealny sposób na coś słodkiego i smacznego. W tym przepisie nie znajdziemy nawet grama cukru. Zastąpiony jest on słodkimi bananami oraz syropem klonowym.
Do przygotowania tych muffinek nie potrzebujemy ani specjalnych umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczą miski, piekarnik, widelec i chwila wolnego czasu. A nasze muffinki wyjdą z tego przepisu za każdym razem.
Dodawaj co chcesz. Przepyszne muffinki z różnymi dodatkami
Co więcej, żeby nam się nie przejadły możemy je dowolnie modyfikować. Można dodać na przykład kakao do masy, by uzyskać czekoladową wersję. Jeśli o czekoladę chodzi to sprawdzą się również kawałki czekolady wmieszane do masy. Można również podbić orzechowy smak dodając do naszych muffinek najróżniejsze bakalie.
Ważne jest jednak, by nie mieszać naszego ciasta zbyt długo - dlatego lepiej wybrać łyżkę niż mikser. Zbyt długie mieszanie ciasta może sprawić, że nasze muffinki wyjdą zbyt zbite. Jeśli chcemy natomiast, by były jeszcze bardziej puszyste, możemy dodać do nich na przykład łyżkę maślanki.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 g masła orzechowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml syropu klonowego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: garść posiekanej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Banany rozgniatamy widelcem w dużej misce.
- Dodajemy jajka, masło orzechowe, cukier i olej.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę i sól.
- Suche składniki dodajemy do mokrych.
- Teraz możemy dodać również posiekaną czekoladę.
- Ciasto rozkładamy do papilotek.
- Pieczemy około 20 minut.