Prawdziwy Meksyk w formie prostego deseru. Przygotujesz go w 10 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Truskawki ze śmietaną to popularny letni deser. Jednak można je przygotować na całkowicie inny sposób. Meksykańskie fresas con crema wychodzą przepyszne i orzeźwiające. To prosty sposób na ciekawy deser, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować.
Alternatywa dla znanych truskawek ze śmietaną. Meksykański deser, który zachwyca
Fresas con crema, czyli dosłownie truskawki ze śmietaną to jeden z najpopularniejszych deserów w Meksyku. Jest prosty w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. To ciekawa alternatywa dla popularnych w Polsce truskawek ze śmietaną i cukrem. W tym wypadku przepis jest trochę bardziej rozbudowany.
Ten deser zasmakuje nie tylko dzieciom. Ta mieszanka jest słodka, lekko kwaśna, waniliowa i niesamowicie kremowa. Co więcej, jeśli chcemy możemy nieco poeksperymentować z tym deserem.
Świetnie sprawdzi się tu dodatek cynamonu czy likieru waniliowego - dla dorosłej wersji. Jeśli chcemy możemy dodać również pokruszone herbatniki lub inne owoce, jak na przykład maliny czy borówki. Nie ma również problemu, by dodać nieco czekolady czy ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów.
Ten prosty deser nie zajmie nam więcej niż 10 minut, jeśli chodzi o przygotowanie - dodatkowy czas musimy przeznaczyć na chłodzenie. Jest nie tylko smaczny, ale również pięknie wygląda, a jego skład możemy zmieniać według własnych upodobań.
SKŁADNIKI
- 500 g świeżych truskawek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki.
- W misce mieszamy kwaśną śmietanę, mleko skondensowane, wanilię i śmietankę.
- Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy do kremu odrobinę cukru.
- Do szklaneczek nakładamy truskawki, a całość polewamy kremem.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.