Placki z bananami i jabłkami. Błyskawiczny przepis na słodkie co nieco
Dieta wegetariańska
Jak zrobić szybkie placuszki bananowe? Z tym sprawdzonym przepisem to sama przyjemność. Pyszne placki z bananami wzbogacone słodkimi jabłkami oczarują nie tylko smakiem i przyjemnym aromatem. Przepis jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Poznajcie najłatwiejszy i ekspresowy przepis na obłędne placki z bananami i jabłkami, które smakują zawsze i każdemu.
Placki z bananami i jabłkami – składniki
Smakowite placuszki z dodatkiem bananów i jabłek przyrządza się z prostych składników. Być może wszystkie macie w domu i wyjście do sklepu nie będzie konieczne. Do placków można wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Dzięki temu owoce się nie zmarnują. Powstaną za to pyszne placki na słodko.
Lista składników, które potrzebne są, aby zrobić domowe placki, jest krótka. Obejmuje takie produkty jak:
- banany
- jabłka
- mąka pszenna
- mleko
- jajka
- cukier
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z bananami i jabłkami?
Przepis na pyszne i rozpływające się w ustach placki wzbogacone bananami i jabłkami nie jest skomplikowany. To ekspresowy przepis na pyszne domowe placuszki z owocami. Przygotowanie trwa kilka minut. W sumie czas nie powinien przekroczyć 20 minut.
Jak więc usmażyć furę pysznych domowych placków z bananami i jabłkami? Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne czynności, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze.
- 1. krok – pokrojenie bananów i starcie na tarce jabłek
- 2. krok – przygotowanie ciasta na placki
- 3. krok – wymieszanie ciasta z owocami
- 4. krok – usmażenie placków bananowo-jałbkowych na patelni
Jak podawać placki z bananami i jabłkami?
Placki z dodatkiem egzotycznych bananów i słodkich jabłek są uniwersalne i pysznie smakują przez cały rok. Placuszki można przygotować na słodkie śniadanie na ciepło. Sprawdzą się też na deser, podwieczorek lub oryginalną kolację.
Obłędne placki z bananami i jabłkami warto podać z różnymi dodatkami. Można oprószyć je cukrem pudrem lub skropić miodem czy syropem klonowym. Do placków można również podać świeże owoce, masło orzechowe czy naturalny jogurt. W każdej wersji placki z bananami i jabłkami smakują przepysznie.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Banan obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wlać mleko i wbić jajka. Zmiksować do połączenie składników.
- Dodać banany i jabłka. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron, aż staną się rumianie. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na śniadanie lub na deser oprószone cukrem pudrem lub skropione miodem.