Pikantny suflet z chili: przepis na niebanalną przekąskę
2021-03-29
średni
50 min
4
Suflety to domowe wypieki, które wymagają uwagi - dlatego mogą stanowić kulinarne wyzwanie. Warto jednak je podjąć, bo smakują wybornie! Podajemy przepis na pikantny suflet z chili, który jest idealny na przekąskę bądź niebanalny deser.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 500 ml śmietanki 18%
- 120 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka chili
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę zagotuj z chili i laską wanilii, odstaw na kilka minut.
- Żółtka utrzyj z cukrem, miskę z żółtkami ustaw na garnku z wrzącą wodą, dodaj śmietankę, ubijaj tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gdy zgęstnieje, wystudź.
- Do masy dodaj białka ubite na pianę z łyżką mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszaj.
- Masę wlej do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piecz 30 minut w temp. 180°.