Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak

2021-02-08
Pączki z lukrem i białą czekoladą
Autor: Shutterstock Pączki z lukrem i białą czekoladą - raj dla podniebienia!
średni
40 min
4

Pączki z lukrem i białą czekoladą to domowa wariacja na temat tradycyjnych pączków - pulchnych ciastek drożdżowych wykonanych z mąki pszennej, smażonych w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Należy pamiętać, że nawet najlepiej wykonane są bardzo kaloryczne i niezdrowe, ale i... tak pyszne, że w karnawale nie sposób po nie nie sięgnąć!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Składniki

0,5 kg mąki pszennej

4 dag drożdży

50 g cukru

200 ml ciepłego mleka

2 łyżki rozpuszczonego (ale nie gorącego) masła

2 żółtka

1 białko

szczypta soli

1 kieliszek alkoholu (np. rumu)

20 dag konfitury wiśniowej

1 l oleju

biała czekolada

cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.

Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany rozczyn. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, sól i alkohol.

Wyrobić ciasto na gładką masę.

Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i powygniatać przez ok. 3 minuty.

Ciasto rozpłaszczyć na placek o wysokości ok. 2 cm, szklanką o średnicy ok. 6,5 cm powycinać kółka.

Krążki rozłożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Wyrośnięte pączki włożyć do nagrzanego oleju i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony; pączki nie powinny się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe.

Pączki po wyłowieniu przełożyć na papierowe ręczniki.

Ostudzone pączki nadziewać wiśniową konfiturą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wciskając odpowiednią ilość nadzienia.

Przygotować lukier: do białka dodać cukier puder, cały czas go ubijając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pączki moczyć w lukrze, gdy będą jeszcze ciepłe (wtedy lukier ładnie się rozprowadzi). Jeśli nie chcemy robić lukru, pączki możemy poprószyć cukrem pudrem.

Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nią polukrowane pączki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE