Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak

Pączki z lukrem i białą czekoladą
Autor: Shutterstock Pączki z lukrem i białą czekoladą - raj dla podniebienia!
średni
40 min
4

Pączki z lukrem i białą czekoladą to domowa wariacja na temat tradycyjnych pączków - pulchnych ciastek drożdżowych wykonanych z mąki pszennej, smażonych w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Należy pamiętać, że nawet najlepiej wykonane są bardzo kaloryczne i niezdrowe, ale i... tak pyszne, że w karnawale nie sposób po nie nie sięgnąć!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego (ale nie gorącego) masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
  • 20 dag konfitury wiśniowej
  • 1 l oleju
  • biała czekolada
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany rozczyn. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, sól i alkohol.
  • Wyrobić ciasto na gładką masę.
  • Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
  • Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i powygniatać przez ok. 3 minuty.
  • Ciasto rozpłaszczyć na placek o wysokości ok. 2 cm, szklanką o średnicy ok. 6,5 cm powycinać kółka.
  • Krążki rozłożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
  • Wyrośnięte pączki włożyć do nagrzanego oleju i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony; pączki nie powinny się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe.
  • Pączki po wyłowieniu przełożyć na papierowe ręczniki.
  • Ostudzone pączki nadziewać wiśniową konfiturą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wciskając odpowiednią ilość nadzienia.
  • Przygotować lukier: do białka dodać cukier puder, cały czas go ubijając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pączki moczyć w lukrze, gdy będą jeszcze ciepłe (wtedy lukier ładnie się rozprowadzi). Jeśli nie chcemy robić lukru, pączki możemy poprószyć cukrem pudrem.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nią polukrowane pączki.