Pączki bez mleka - przepis na pączki orkiszowe z konfiturą

2021-02-08
Dorota Kalita-Typa
Przepis na paczki orkiszowe z konfiturą
Autor: Shutterstock Bezmleczne pączki orkiszowe, ale za to bogato nadziane konfiturą, będą smakowały wszystkim domownikom. 
średni
40 min
4

Pączki bez mleka, z mąki orkiszowej, pieczone na oleju rzepakowym - tłusty czwartek wcale nie musi być taki tłusty. Na tę i inne okazje możesz przygotować bezmleczne pączki orkiszowe z konfiturą. Takie pączki są równie pyszne, co tradycyjne smażone słodkości. Pączki bez mleka to idealny wybór dla każdego alergika.

Zastanawiacie się, jakie pączki usmażyć na tłusty czwartek? Oto kilka propozycji!

Składniki

3 szklanki mąki orkiszowej typ 700

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1/3 szklanki cukru

1,5 szklanki mleka sojowego

5 dag suchych drożdży instant

łyżka cukru waniliowego

1 łyżka rumu lub wódki

1/2 szklanki konfitury

1/2 litra oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do dużej miski wlej ciepłe mleko sojowe.

Do lekko ciepłego mleka wsyp drożdże i cukier.

Wymieszaj i poczekaj kilka minut, a potem dodaj resztę składników.

Wyrabiaj, dokładnie napowietrzając ciasto.

Ciasto odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając je przedtem ściereczką.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i szklanką zanurzoną w mące wykrawaj koła.

Na środku każdego okręgu umieść łyżeczkę konfitury, po czym sklej brzegi ciasta, formując je w kształt kuli.

Pączki ułóż na posypanej mąką powierzchni, sklejoną warstwą do dołu i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po upływie pół godziny lekko spłaszcz każdy z pączków a w międzyczasie rozgrzej olej w szerokim naczyniu z grubym dnem.

Pączki delikatnie wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i obracaj na drugą stronę kiedy zbrązowieją.

Usmażone pączki przekładaj na papierowy ręcznik.

Po ostygnięciu polej pączki lukrem i obsyp posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

Przygotuj lukier. Wsyp do miseczki szklankę cukru pudru. Do cukru wlej łyżkę wody i ucieraj. Gdyby lukier był za rzadki, dodaj trochę cukru, a gdy za gęsty - dodaj kilka kropel wody.

Dorota Kalita-Typa
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE