Pączki bez mleka - przepis na pączki orkiszowe z konfiturą

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Przepis na paczki orkiszowe z konfiturą
Autor: Shutterstock Bezmleczne pączki orkiszowe, ale za to bogato nadziane konfiturą, będą smakowały wszystkim domownikom. 
średni
40 min
4

Pączki bez mleka, z mąki orkiszowej, pieczone na oleju rzepakowym - tłusty czwartek wcale nie musi być taki tłusty. Na tę i inne okazje możesz przygotować bezmleczne pączki orkiszowe z konfiturą. Takie pączki są równie pyszne, co tradycyjne smażone słodkości. Pączki bez mleka to idealny wybór dla każdego alergika.

Zastanawiacie się, jakie pączki usmażyć na tłusty czwartek? Oto kilka propozycji!

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 5 dag suchych drożdży instant
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 1/2 szklanki konfitury
  • 1/2 litra oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wlej ciepłe mleko sojowe.
  • Do lekko ciepłego mleka wsyp drożdże i cukier.
  • Wymieszaj i poczekaj kilka minut, a potem dodaj resztę składników.
  • Wyrabiaj, dokładnie napowietrzając ciasto.
  • Ciasto odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając je przedtem ściereczką.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i szklanką zanurzoną w mące wykrawaj koła.
  • Na środku każdego okręgu umieść łyżeczkę konfitury, po czym sklej brzegi ciasta, formując je w kształt kuli.
  • Pączki ułóż na posypanej mąką powierzchni, sklejoną warstwą do dołu i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

    Po upływie pół godziny lekko spłaszcz każdy z pączków a w międzyczasie rozgrzej olej w szerokim naczyniu z grubym dnem.

    Pączki delikatnie wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i obracaj na drugą stronę kiedy zbrązowieją.

    Usmażone pączki przekładaj na papierowy ręcznik.

    Po ostygnięciu polej pączki lukrem i obsyp posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

    Przygotuj lukier. Wsyp do miseczki szklankę cukru pudru. Do cukru wlej łyżkę wody i ucieraj. Gdyby lukier był za rzadki, dodaj trochę cukru, a gdy za gęsty - dodaj kilka kropel wody.

Dorota Kalita-Typa