Pączki bez mleka - przepis na pączki orkiszowe z konfiturą
Pączki bez mleka, z mąki orkiszowej, pieczone na oleju rzepakowym - tłusty czwartek wcale nie musi być taki tłusty. Na tę i inne okazje możesz przygotować bezmleczne pączki orkiszowe z konfiturą. Takie pączki są równie pyszne, co tradycyjne smażone słodkości. Pączki bez mleka to idealny wybór dla każdego alergika.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Zastanawiacie się, jakie pączki usmażyć na tłusty czwartek? Oto kilka propozycji!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 5 dag suchych drożdży instant
- łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu lub wódki
- 1/2 szklanki konfitury
- 1/2 litra oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlej ciepłe mleko sojowe.
- Do lekko ciepłego mleka wsyp drożdże i cukier.
- Wymieszaj i poczekaj kilka minut, a potem dodaj resztę składników.
- Wyrabiaj, dokładnie napowietrzając ciasto.
- Ciasto odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając je przedtem ściereczką.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i szklanką zanurzoną w mące wykrawaj koła.
- Na środku każdego okręgu umieść łyżeczkę konfitury, po czym sklej brzegi ciasta, formując je w kształt kuli.
Pączki ułóż na posypanej mąką powierzchni, sklejoną warstwą do dołu i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie pół godziny lekko spłaszcz każdy z pączków a w międzyczasie rozgrzej olej w szerokim naczyniu z grubym dnem.
Pączki delikatnie wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i obracaj na drugą stronę kiedy zbrązowieją.
Usmażone pączki przekładaj na papierowy ręcznik.
Po ostygnięciu polej pączki lukrem i obsyp posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.
Przygotuj lukier. Wsyp do miseczki szklankę cukru pudru. Do cukru wlej łyżkę wody i ucieraj. Gdyby lukier był za rzadki, dodaj trochę cukru, a gdy za gęsty - dodaj kilka kropel wody.