Owocowe ciasto bez cukru – dobry przepis na bezcukrowy placek
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Słodkie ciasto bez dodatku cukru? To możliwe, o ile zastąpisz cukier miodem i bakaliami. Zobacz, jak zrobić ciasto owocowo-orzechowe. Podajemy szybki, prosty przepis na ciasto bez cukru.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 i 1/2 szklanki białej mąki pszennej
- 2 szklanki pokrojonych daktyli
- 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 szklanki pokrojonych jabłek
- 1 szklanka rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki startych skórek pomarańczy
- 2 łyżki startych skórek cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, drożdże i miód lekko zamieszaj i odstaw na 10–15 minut. Następnie dodaj olej, sól, mąkę razową oraz mąkę pszenną. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie dorzuć resztę składników. Starannie wymieszaj, postaw w ciepłym miejscu na 2–3 godziny.
- Uformuj z ciasta bochenki. Odstaw na 45–60 minut.
- Piecz przez godzinę w temperaturze 180–200°C. Po upieczeniu nakryj ciasto bawełnianą ściereczką. Poczekaj, aż wystygnie.
Dlaczego warto jeść orzechy?