Orzeźwiający mus truskawkowy: przepis
2023-05-26
łatwy
30 min
4
Mus truskawkowy - mocno schłodzony, leciutki jak chmurka, idealny letni deser. Na dodatek łatwy do przygotowania. Jak go zrobić? Sprawdź nasz przepis na orzeźwiający mus truskawkowy!
Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witaminz grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg truskawek
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny instant
- 1/4 l śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstaw pucharki deserowe do lodówki, żeby się oziębiły. Truskawki umyj, usuń szypułki.
- Do dekoracji odłóż 4 owoce, a pozostałe zmiksuj z cukrem pudrem, mus przetrzyj przez sitko.
- Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, a następnie wymieszaj z przetartymi truskawkami. Oziębioną śmietanę ubij, 2 łyżki odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z masą truskawkową.
- Krem nałóż do miseczek i włóż do zamrażalnika.
- Na 20 minut przed podaniem wstaw do lodówki, ozdób bitą śmietaną i całymi truskawkami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?