Mus z gruszek ze skórką cytrynową - prosty, sprawdzony przepis

2021-03-29
afoltyn
Mus z gruszek
Autor: Shutterstock Deser z musem gruszkowym
łatwy
40 min
4

Mus z gruszek można przyrządzić na zapas i zawekować. Posłuży nam do zrobienia pysznych deserów z rozmaitymi dodatkami, możemy go użyć jako nadzienia do ciast, dodatku do sosów. Możemy zmniejszyć proporcje przepisu i zrobić szybki mus do bezpośredniego użytku. Wystarczy chwila by przygotować taki domowy mus z gruszek. Prosty sprawdzony przepis na domowy mus z gruszek.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 150 g cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Obierz w kostkę i polej sokiem z cytryny.
  • Zetrzyj skórkę z cytryn, wymieszaj z cukrem i dodaj do gruszek. Gruszki zagotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
  • Gotowy mus przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
afoltyn