Mus z gruszek ze skórką cytrynową - prosty, sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mus z gruszek można przyrządzić na zapas i zawekować. Posłuży nam do zrobienia pysznych deserów z rozmaitymi dodatkami, możemy go użyć jako nadzienia do ciast, dodatku do sosów. Możemy zmniejszyć proporcje przepisu i zrobić szybki mus do bezpośredniego użytku. Wystarczy chwila by przygotować taki domowy mus z gruszek. Prosty sprawdzony przepis na domowy mus z gruszek.
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 150 g cukru
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Obierz w kostkę i polej sokiem z cytryny.
- Zetrzyj skórkę z cytryn, wymieszaj z cukrem i dodaj do gruszek. Gruszki zagotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
- Gotowy mus przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.