Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu - przepis z MasterChefa

Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu - przepis z MasterChefa
Autor: pixabay.com Mus czekoladowy - pyszny deser o smaku gorzkiej czekolady.
średni
20 min
4

Mus z gorzkiej czekolady to wspaniały deser, którego smak można wzbogacić za przykładem Basi Ritz, zwyciężczyni MasterChefa, owocem granatu. Sprawdź, jak to zrobić.

SKŁADNIKI

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • 1 owoc granatu
  • chilli
  • kardamon
  • odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, aby miska nie dotykała wrzątku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Z owocu granatu łuskamy ziarenka (nad miską, aby zachować sok).
  • 1/3 pestek granatu karmelizujemy z dodatkiem cukru i kardamonu, a z reszty wyciskamy sok.
  • Do ostudzonej czekolady dodajemy żółtko i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła.
  • Następnie dodajemy wyciśnięty sok i chili i znów dokładnie mieszamy.
  • Ubijamy pianę na sztywno.
  • 1/3 piany mieszamy z czekoladą trzepaczką, a następnie resztę dodajemy bardzo delikatnie mieszając szpatułką.
  • Na koniec dodajemy skarmelizowane pestki z granatu.