Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu - przepis z MasterChefa
2021-03-29
średni
20 min
4
Mus z gorzkiej czekolady to wspaniały deser, którego smak można wzbogacić za przykładem Basi Ritz, zwyciężczyni MasterChefa, owocem granatu. Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 żółtko
- 3 białka
- 1 owoc granatu
- chilli
- kardamon
- odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, aby miska nie dotykała wrzątku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Z owocu granatu łuskamy ziarenka (nad miską, aby zachować sok).
- 1/3 pestek granatu karmelizujemy z dodatkiem cukru i kardamonu, a z reszty wyciskamy sok.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy żółtko i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła.
- Następnie dodajemy wyciśnięty sok i chili i znów dokładnie mieszamy.
- Ubijamy pianę na sztywno.
- 1/3 piany mieszamy z czekoladą trzepaczką, a następnie resztę dodajemy bardzo delikatnie mieszając szpatułką.
- Na koniec dodajemy skarmelizowane pestki z granatu.