Mrożone cytryny - obłędny deser na gorące letnie przyjęcia
2022-06-11

łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To bardzo prosty deser z ogromnym efektem. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy zależy mi na zrobieniu wrażenia. Oczywiście ten patent sprawdza się tylko latem, w gorące, wakacyjne wieczory. Taki zimny, kwaskowy, niezwykle orzeźwiający deser może zdziałać cuda. Budzi do życia nawet najbardziej zmęczonych biesiadników. Zmęczonych upałem oczywiście ;).
SKŁADNIKI
- 8 cytryn
- 1,5 szklanki białego wina
- 0,5 szklanki cukru
- 1 białko
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- kandyzowana skórka cytrynowa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny (najlepiej bio) dokładnie wyszorować i sparzyć. Osuszyć, ściąć wierzchołki i wydrążyć miąższ.
- Wydrążone owoce wraz z wierzchołkami zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 4 godziny do zamrażalnika.
- Wino wlać do rondla, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż całkiem się rozpuści. Ostudzić.
- Wydrążony miąższ cytrynowy oczyścić z białych skórek oraz pestek, a następnie zmiksować i wymieszać z winem.
- Mus przełożyć do plastikowego naczynia, przykryć folią i również zamrozić.
- Po odpowiednim czasie wyjąć zamrożone cytryny i mus.
- Białko ubić na sztywną piane z odrobiną soli, dodać do niego drobno posiekaną kandyzowana skórkę i likier. Delikatnie wymieszać.
- Zamrożony cytrynowo-winny mus rozdrobnić mikserem lub blenderem i wymieszać z pianą.
- Zamrożone skórki cytrynowe wypełnić musem i ponownie schłodzić w zamrażalniku.
- Najlepiej smakują, jeśli wyjmiemy je z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny