Mrożone cytryny - obłędny deser na gorące letnie przyjęcia

Mrożone cytryny
Autor: Shutteratock Mrożone cytryny to niezwykle orzeźwiający deser.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To bardzo prosty deser z ogromnym efektem. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy zależy mi na zrobieniu wrażenia. Oczywiście ten patent sprawdza się tylko latem, w gorące, wakacyjne wieczory. Taki zimny, kwaskowy, niezwykle orzeźwiający deser może zdziałać cuda. Budzi do życia nawet najbardziej zmęczonych biesiadników. Zmęczonych upałem oczywiście ;).

SKŁADNIKI

  • 8 cytryn
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 białko
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny (najlepiej bio) dokładnie wyszorować i sparzyć. Osuszyć, ściąć wierzchołki i wydrążyć miąższ.
  • Wydrążone owoce wraz z wierzchołkami zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 4 godziny do zamrażalnika.
  • Wino wlać do rondla, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż całkiem się rozpuści. Ostudzić.
  • Wydrążony miąższ cytrynowy oczyścić z białych skórek oraz pestek, a następnie zmiksować i wymieszać z winem. 
  • Mus przełożyć do plastikowego naczynia, przykryć folią i również zamrozić.
  • Po odpowiednim czasie wyjąć zamrożone cytryny i mus.
  • Białko ubić na sztywną piane z odrobiną soli, dodać do niego drobno posiekaną kandyzowana skórkę i likier. Delikatnie wymieszać.
  • Zamrożony cytrynowo-winny mus rozdrobnić mikserem lub blenderem i wymieszać z pianą.
  • Zamrożone skórki cytrynowe wypełnić musem i ponownie schłodzić w zamrażalniku.
  • Najlepiej smakują, jeśli wyjmiemy je z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej