Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny. Sprawdzony przepis!
2021-03-29
średni
60 min
4
Miodownik świetnie sprawdza się w roli zastępstwa dla wielkanocnego mazurka. A upieczony w okrągłej foremce, z kilkoma warstwami ciasta i masy, wygląda oraz smakuje jak prawdziwy tort. Pachnie miodem, migdałami, masłem. Masa z kaszy manny sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki "się przegryzą", a ciasto wchłonie wilgoć kaszki.
Jeśli wolisz, by miodownik przypominał tort, upiecz trzy lub cztery blaty ciasta i użyj okrągłej foremki do pieczenia.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- łyżka sody
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 żółtka
- masa:
- 6 łyżek kaszy manny
- mleko
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- olejek migdałowy
- do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa
- orzeszki, wiórki kokosowe lub migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, zimne masło, cukier, sodę, miód i żółtka posiekaj szerokim nożem. Zagnieć ciasto rękoma. Zrób to szybko, by masło nie zdążyło się roztopić. Im dłużej będziesz ugniatać ciasto, tym twardsze może być po upieczeniu.
- Podziel ciasto na dwie części. Uformuj dwie kule. Każdą owiń folią. Wstaw do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj masę z kaszy manny. Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Cukier utrzyj z masłem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej przestudzoną kaszkę mannę.
- Wyjmij z lodówki pierwszą kulę ciasta. Rozwałkuj na papierze do pieczenia, dopasuj wielkością do blachy do pieczenia (na przykład 25x35 cm). Przełóż wraz z papierem na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz ciasto około 15 minut, aż się zrumieni. W ten sam sposób postąp z drugim kawałkiem ciasta. Dwa blaty upieczone? Zostaw jeden w blaszce. Przykryj go masą z kaszki, a potem drugim blatem. Delikatnie dociśnij wierzchni blat do dolnego. Jeśli masz czas i siłę - podziel ciasto na 4 części - miodownik będzie jeszcze bardziej efektowny i smaczny, gdy będzie miał więcej warstw.
- Przestudzony miodownik zalej gotową polewą czekoladową. Udekoruj według uznania posiekanymi orzeszkami, wiórkami kokosowymi, migdałami.