Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny. Sprawdzony przepis!

2021-03-29
mg
Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny. Sprawdzony przepis!
Autor: Shutterstock Miodownik z masą z kaszy  manny to  ciasto, które robi furorę w chłodniejszych porach roku, zwłaszcza w okresie światecznym
średni
60 min
4

Miodownik świetnie sprawdza się w roli zastępstwa dla wielkanocnego mazurka. A upieczony w okrągłej foremce, z kilkoma warstwami ciasta i masy, wygląda oraz smakuje jak prawdziwy tort. Pachnie miodem, migdałami, masłem. Masa z kaszy manny sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki "się przegryzą", a ciasto wchłonie wilgoć kaszki.

Jeśli wolisz, by miodownik przypominał tort, upiecz trzy lub cztery blaty ciasta i użyj okrągłej foremki do pieczenia.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżka sody
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 żółtka
  • masa:
  • 6 łyżek kaszy manny
  • mleko
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • olejek migdałowy
  • do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • orzeszki, wiórki kokosowe lub migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, zimne masło, cukier, sodę, miód i żółtka posiekaj szerokim nożem. Zagnieć ciasto rękoma. Zrób to szybko, by masło nie zdążyło się roztopić. Im dłużej będziesz ugniatać ciasto, tym twardsze może być po upieczeniu.
  • Podziel ciasto na dwie części. Uformuj dwie kule. Każdą owiń folią. Wstaw do lodówki na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj masę z kaszy manny. Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Cukier utrzyj z masłem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej przestudzoną kaszkę mannę.
  • Wyjmij z lodówki pierwszą kulę ciasta. Rozwałkuj na papierze do pieczenia, dopasuj wielkością do blachy do pieczenia (na przykład 25x35 cm). Przełóż wraz z papierem na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz ciasto około 15 minut, aż się zrumieni. W ten sam sposób postąp z drugim kawałkiem ciasta. Dwa blaty upieczone? Zostaw jeden w blaszce. Przykryj go masą z kaszki, a potem drugim blatem. Delikatnie dociśnij wierzchni blat do dolnego. Jeśli  masz czas i siłę - podziel ciasto na 4 części - miodownik będzie jeszcze bardziej efektowny i smaczny, gdy będzie miał więcej warstw.
  • Przestudzony miodownik zalej gotową polewą czekoladową. Udekoruj według uznania posiekanymi orzeszkami, wiórkami kokosowymi, migdałami.
mg