Malinowa rozkosz z włoską nutą. Ania Starmach zdradza przepis na malinowe tiramisu

Dieta wegetariańska
Malinowe tiramisu z przepisu Ani Starmach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten deser smakuje obłędnie i wystarczy go spróbować, by całkowicie zapomnieć o klasycznej wersji. Co jednak najlepsze, przygotowanie go jest dziecinnie proste i poradzi sobie z tym każdy. Potrzeba będzie tylko kilku składników.
Malinowe zamiast klasycznego. To tiramisu zachwyca
Tiramisu jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. Co jednak ciekawe, deser ten można w dowolny sposób modyfikować. Pokazała to Ania Starmach, która podzieliła się swoim przepisem na kremowe tiramisu malinowe.
To połączenie smaków szybko zdobędzie serca. Delikatny krem, kawowe biszkopty i maliny - tutaj nie może nic pójść nie tak. Co więcej, samo przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a z pewnością smakować będzie wyśmienicie. Jak więc przygotować je samodzielnie w domu?
Przepis na malinowe tiramisu. To proste do przygotowania
Na początek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mascarpone i miksujemy.
W osobnej misce ubijemy na sztywną pianę białka, by następnie bardzo delikatnie wymieszać je z kremem mascarpone. Nasze biszkopty maczamy w mieszance kawy z likierem i układamy na dnie pucharków.
Na to wykładamy masę mascarpone, posypujemy kakao i układamy maliny. Czynność powtarzamy, aż do wypełnienia pucharków. Nasze malinowe tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzone.
SKŁADNIKI
- 400 g biszkoptów
- 500 g mascarpone
- 200 g malin
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki amaretto
- 1 szklanka ostudzonej kawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Żółtka ucieramy z cukrem.
- Dodajemy mascarpone i miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Białka łączymy z masą mascarpone.
- Kawę mieszamy z likierem.
- Moczymy biszkopty i układamy w pucharkach.
- Na biszkopt układamy mascarpone.
- Posypujemy kakao i wykładamy malinki.
- Powtarzamy, aż do wypełnienia pucharka.
- Dobrze schładzamy.