Malinowa rozkosz z włoską nutą. Ania Starmach zdradza przepis na malinowe tiramisu

2025-02-20
Kinga Goldstein
Malinowa rozkosz z włoską nutą. Ania Starmach zdradza przepis na malinowe tiramisu
Autor: Shutterstock.com Malinowa rozkosz z włoską nutą. Ania Starmach zdradza przepis na malinowe tiramisu
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Malinowe tiramisu z przepisu Ani Starmach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten deser smakuje obłędnie i wystarczy go spróbować, by całkowicie zapomnieć o klasycznej wersji. Co jednak najlepsze, przygotowanie go jest dziecinnie proste i poradzi sobie z tym każdy. Potrzeba będzie tylko kilku składników.

Malinowe zamiast klasycznego. To tiramisu zachwyca

Tiramisu jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. Co jednak ciekawe, deser ten można w dowolny sposób modyfikować. Pokazała to Ania Starmach, która podzieliła się swoim przepisem na kremowe tiramisu malinowe.

To połączenie smaków szybko zdobędzie serca. Delikatny krem, kawowe biszkopty i maliny - tutaj nie może nic pójść nie tak. Co więcej, samo przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a z pewnością smakować będzie wyśmienicie. Jak więc przygotować je samodzielnie w domu?

Przepis na malinowe tiramisu. To proste do przygotowania

Na początek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mascarpone i miksujemy.

W osobnej misce ubijemy na sztywną pianę białka, by następnie bardzo delikatnie wymieszać je z kremem mascarpone. Nasze biszkopty maczamy w mieszance kawy z likierem i układamy na dnie pucharków.

Na to wykładamy masę mascarpone, posypujemy kakao i układamy maliny. Czynność powtarzamy, aż do wypełnienia pucharków. Nasze malinowe tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzone.

SKŁADNIKI

  • 400 g biszkoptów
  • 500 g mascarpone
  • 200 g malin
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka ostudzonej kawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy mascarpone i miksujemy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Białka łączymy z masą mascarpone.
  • Kawę mieszamy z likierem.
  • Moczymy biszkopty i układamy w pucharkach.
  • Na biszkopt układamy mascarpone.
  • Posypujemy kakao i wykładamy malinki.
  • Powtarzamy, aż do wypełnienia pucharka.
  • Dobrze schładzamy.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Kinga Goldstein