Makówki - magiczny smak bożonarodzeniowego deseru, jak u mamy

Makówki
Autor: Shutterstock Makówki to pyszny deser z maku gotowanego w słodkim mleku.
łatwy
40 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Makówki to tradycyjny deser podawany w wigilię, a przygotowywany z maku gotowanego w mleku z cukrem i bakaliami. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić makówki według sprawdzonej receptury.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka maku
  • 1 garść orzechów
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść rodzynek
  • 5-6 kromek chałki
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy, migdały i rodzynki posiekać dość drobno, ale niekoniecznie równomiernie.
  • Mak zmielić w maszynce lub młynku do kawy.
  • Mleko zagotować razem z cukrem, dopilnować aby cukier się całkowicie rozpuścił.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszając wsypywać do niego zmielony mak.
  • Zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia.
  • Dno salaterki wyłożyć kromkami chałki, posypać bakaliami i przykryć makiem, odstawić na noc.
  • Przed podaniem udekorować bakaliami, na przykład drobno siekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i suszonymi owocami żurawiny..
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: Świąteczne desery podkręcone alkoholem

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej