Makówki - magiczny smak bożonarodzeniowego deseru, jak u mamy
2021-12-12

łatwy
40 min
12
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Makówki to tradycyjny deser podawany w wigilię, a przygotowywany z maku gotowanego w mleku z cukrem i bakaliami. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić makówki według sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka maku
- 1 garść orzechów
- 1 garść migdałów
- 1 garść rodzynek
- 5-6 kromek chałki
- 5 łyżek cukru
- 4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy, migdały i rodzynki posiekać dość drobno, ale niekoniecznie równomiernie.
- Mak zmielić w maszynce lub młynku do kawy.
- Mleko zagotować razem z cukrem, dopilnować aby cukier się całkowicie rozpuścił.
- Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszając wsypywać do niego zmielony mak.
- Zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia.
- Dno salaterki wyłożyć kromkami chałki, posypać bakaliami i przykryć makiem, odstawić na noc.
- Przed podaniem udekorować bakaliami, na przykład drobno siekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i suszonymi owocami żurawiny..
Dlaczego warto jeść orzechy?