Lżejsza i mniej kaloryczna panna cotta. Wszystko dzięki jednej zmianie

Panna cotta to przepyszny, kremowy deser, który jest włoską tradycją. Niestety, czasami może być dość ciężki, w końcu jak sama nazwa wskazuje jest to "gotowana śmietana". Na szczęście można go nico zmodyfikować tak, by był lżejszy. Wystarczy ten jeden składnik.
Przepis na mniej tłustą panna cottę. Wystarczy jedna zmiana
Panna cotta z jogurtu greckiego to lżejsza wersja klasycznego włoskiego deseru, który w oryginale bazuje głównie na śmietance. Dzięki tej zmianie jest ona nieco bardziej orzeźwiająca, kwaskowata i aksamitne, przy okazji wciąż będąc delikatną. Jest to idealny sposób na mniej tłusty deser, który wciąż pozostaje kremowy.
Dodatek jogurtu greckiego sprawia, że deser jest mniej kaloryczny, a przy okazji zawiera białko i probiotyki. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, a większość składników jest bardzo łatwo dostępna.
Z czym podawać panna cottę? Opcji jest całe mnóstwo
Co warto wiedzieć, jest to bazowy przepis, który można modyfikować według własnych upodobań. Można dodać do niego na przykład cytrynę, miód, cynamon czy chociażby espresso.
Jeśli nie wiemy, z czym podać naszą panna cottę, to świetnie sprawdzą się:
- świeże owoce
- mus owocowy
- miód
- syrop klonowy
- prażone orzechy
- czekolada
- karmel
Zbyt tłuste nie jest już więc wymówką. Panna cotta będzie idealna jako deser po obiedzie, na przyjęcie czy też jako dodatek do drugiego śniadania - w wersji w słoiczku. Warto więc wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 3 łyżkami zimniej wody.
- Odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Mieszamy, aż cukier się nie rozpuści uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę.
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Kiedy mieszkanka przestygnie, stopniowo dodajemy jogurt grecki, cały czas mieszając.
- Masę przelewamy do szklanek lub foremek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Wyjmujemy z foremek i dekorujemy.