Limonkowy bananowiec z twarogiem - pyszny deser, który pokocha cała rodzina
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Limonkowy bananowiec to idealny deser na co dzień. Nie wymaga dużo pracy, nie jest czasochłonny, ani drogi, za to smakuje znakomicie. Można do niego wykorzystać mocno dojrzałe banany. Warto zmniejszyć w tedy nieco ilość cukru, bo przejrzałe banany są bardzo słodkie. Dodatek limonki sprawia, ze ciasto nie jest mdłe, a twaróg dodaje mu wilgoci.
SKŁADNIKI
- 3 banany
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka twarogu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 1 łyżka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki.
- Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać cukier i skórkę z limonki.
- W zagłębienie w mace wbić jajko, dodać twaróg i rozgniecionego banana, składniki dokładnie wymieszać.
- Pozostałego banana obrać i pokroić w plastry.
- Małą tortownice (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki banana i zalać ciastem.
- Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 45 min.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Następnie wyjąc z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia na kratce.