Lekki sorbet malinowy z syropem z agawy - przepis na mrożony deser z malin

Joanna Anczura
Sorbet malinowy
Autor: thinkstockphotos.com Sorbet malinowy - wakacyjny deser z sezonowych owoców.
łatwy
20 min
4

Lekki sorbet malinowy to orzeźwiający deser na gorące, letnie dni. Sorbet jest świetną, niskokaloryczną alternatywą dla lodów czy innych słodkości. Wykorzystany w przepisie syrop z agawy pozwoli uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy i napadów głodu. Wypróbuj przepis na domowej roboty sorbet malinowy.

Sorbet malinowy z bakaliami

Orzeźwiający sorbet malinowy

Sorbet malinowy ze śmietanką

Jak zrobić lody sorbetowe? WIDEO

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg malin
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 3 łyżki cukru
  • sok ze średniej limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odstaw do wystudzenia.
  • Opłukane maliny wraz z sokiem z limonki zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj do ostudzonego syropu i dobrze wymieszaj.
  • Wlej syrop z agawy i jeszcze raz wymieszaj.
  • Przelej do schłodzonego ceramicznego naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Co około 30 minut sorbet przemieszaj widelcem.
Joanna Anczura