Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
25 min
4
Lekka pianka na bazie czekolady oraz białego serka, z nutką pomarańczy i brandy - to doskonałe zakończenie np. wystawnego obiadu. Musem czekoladowym warto jednak rozpieszczać się jak najczęściej! Podajemy przepis na pyszny mus czekoladowy.
SKŁADNIKI
- 10 dag ciemnej czekolady (roztopionej, przestudzonej)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml białego śmietankowego serka typu quark
- 4 łyżki drobnoziarnistego cukru (lub cukru pudru)
- 2 duże białka
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka brandy lub innego alkoholu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ok. 1/4 szklanki gorącej wody
- po 2 łyżki startej czekolady - białej i czarnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę, jogurt, serek, cukier, sok z pomarańczy oraz alkohol.
- W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Gdy nieco przestygnie, połącz ją z masą czekoladową.
- Dodaj do białek odrobinę soli i ubij je na sztywno. Delikatnie połącz z masą czekoladową.
- Przezroczystą folią spożywczą wyłóż podłużną formę do pieczenia. Przełóż do niej masę (starając się nie zostawiać wolnych przestrzeni). Przez przynajmniej 2 godziny schładzaj mus w lodówce.
- Na koniec przełóż go na podłużny talerz, posyp wiórkami czekolady (ewentualnie polej płynną czekoladą lub sosem czekoladowym). Możesz także podzielić wcześniej mus na porcje, umieścić je w jednakowych naczyniach i schłodzić już porcjowany.