Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser

Lekka pianka na bazie czekolady oraz białego serka, z nutką pomarańczy i brandy - to doskonałe zakończenie np. wystawnego obiadu. Musem czekoladowym warto jednak rozpieszczać się jak najczęściej! Podajemy przepis na pyszny mus czekoladowy.
10 dag ciemnej czekolady (roztopionej, przestudzonej)
300 ml jogurtu naturalnego
150 ml białego śmietankowego serka typu quark
4 łyżki drobnoziarnistego cukru (lub cukru pudru)
2 duże białka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka brandy lub innego alkoholu
1,5 łyżeczki żelatyny
ok. 1/4 szklanki gorącej wody
po 2 łyżki startej czekolady - białej i czarnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę, jogurt, serek, cukier, sok z pomarańczy oraz alkohol.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Gdy nieco przestygnie, połącz ją z masą czekoladową.
Dodaj do białek odrobinę soli i ubij je na sztywno. Delikatnie połącz z masą czekoladową.
Przezroczystą folią spożywczą wyłóż podłużną formę do pieczenia. Przełóż do niej masę (starając się nie zostawiać wolnych przestrzeni). Przez przynajmniej 2 godziny schładzaj mus w lodówce.
Na koniec przełóż go na podłużny talerz, posyp wiórkami czekolady (ewentualnie polej płynną czekoladą lub sosem czekoladowym). Możesz także podzielić wcześniej mus na porcje, umieścić je w jednakowych naczyniach i schłodzić już porcjowany.