Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser

2021-03-29
mus_czekoladowy_przepis_na_pyszny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mus czekoladowy znakomicie smakuje bez dodatków, ale można go łączyć np. z ulubionymi owocami
średni
25 min
4

Lekka pianka na bazie czekolady oraz białego serka, z nutką pomarańczy i brandy - to doskonałe zakończenie np. wystawnego obiadu. Musem czekoladowym warto jednak rozpieszczać się jak najczęściej! Podajemy przepis na pyszny mus czekoladowy.

SKŁADNIKI

  • 10 dag ciemnej czekolady (roztopionej, przestudzonej)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml białego śmietankowego serka typu quark
  • 4 łyżki drobnoziarnistego cukru (lub cukru pudru)
  • 2 duże białka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka brandy lub innego alkoholu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ok. 1/4 szklanki gorącej wody
  • po 2 łyżki startej czekolady - białej i czarnej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę, jogurt, serek, cukier, sok z pomarańczy oraz alkohol. 
  • W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Gdy nieco przestygnie, połącz ją z masą czekoladową. 
  • Dodaj do białek odrobinę soli i ubij je na sztywno. Delikatnie połącz z masą czekoladową. 
  • Przezroczystą folią spożywczą wyłóż podłużną formę do pieczenia. Przełóż do niej masę (starając się nie zostawiać wolnych przestrzeni). Przez przynajmniej 2 godziny schładzaj mus w lodówce.
  • Na koniec przełóż go na podłużny talerz, posyp wiórkami czekolady (ewentualnie polej płynną czekoladą lub sosem czekoladowym). Możesz także podzielić wcześniej mus na porcje, umieścić je w jednakowych naczyniach i schłodzić już porcjowany.