Kremowy mus jogurtowy: przepis na małe co nieco!

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Mus jogurtowy
Autor: thinkstockphotos.com Mus jogurtowy wyróżnia się niską zawartością kalorii
łatwy
20 min
4

Kremowy mus jogurtowy to doskonała alternatywa dla słodkich deserów i lodów. Jest równie smaczny, a przy tym o wiele zdrowszy, zwłaszcza jeżeli dodamy do niego dużo owoców - w sezonie świeżych, a poza nim mrożonych.

SKŁADNIKI

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • cytryna
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru waniliowego
  • szklanka owoców jagodowych (mogą być mrożone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę dobrze wyszoruj i umyj, po czym jej skórkę zetrzyj na tarce.
  • Jogurt wymieszaj z miodem, łyżką soku z cytryny i łyżką startej skórki cytrynowej.
  • Żelatynę wymieszaj w 1/4 szklanki ciepłej wody. Przetrzyj ją przez sitko do jogurtu. Dobrze wymieszaj.
  • Przełóż krem do pucharków i na godzinę wstaw do lodówki.
  • Po upływie tego czasu ulubione świeże owoce wyłóż na mus i posyp cukrem waniliowym. Mus można podawać także z owocami mrożonymi (wtedy, przed dosypaniem ich do musu, należy wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażarki, aby zmiękły).
miesięcznik Zdrowie