Kremowy mus jogurtowy: przepis na małe co nieco!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kremowy mus jogurtowy to doskonała alternatywa dla słodkich deserów i lodów. Jest równie smaczny, a przy tym o wiele zdrowszy, zwłaszcza jeżeli dodamy do niego dużo owoców - w sezonie świeżych, a poza nim mrożonych.
SKŁADNIKI
- 350 ml jogurtu naturalnego
- cytryna
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru waniliowego
- szklanka owoców jagodowych (mogą być mrożone)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę dobrze wyszoruj i umyj, po czym jej skórkę zetrzyj na tarce.
- Jogurt wymieszaj z miodem, łyżką soku z cytryny i łyżką startej skórki cytrynowej.
- Żelatynę wymieszaj w 1/4 szklanki ciepłej wody. Przetrzyj ją przez sitko do jogurtu. Dobrze wymieszaj.
- Przełóż krem do pucharków i na godzinę wstaw do lodówki.
- Po upływie tego czasu ulubione świeże owoce wyłóż na mus i posyp cukrem waniliowym. Mus można podawać także z owocami mrożonymi (wtedy, przed dosypaniem ich do musu, należy wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażarki, aby zmiękły).