Kołacz jabłkowy - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Wypróbuj prosty przepis na kołacz jabłkowy, tradycyjny placek z jabłkami kuchni śląskiej. Ciasto zachwyca lekką, puszystą konsystencją i aksamitnym smakiem. Polane budyniem wprost rozpływa się w ustach!
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 3 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 4 łyżki oleju lnianego
- 100 g twarogu
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 budyń waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Dodaj twaróg wymieszany z miodem i olejem oraz jajko, a potem zagnieć z tego luźne ciasto.
Powstałym ciastem wylep natłuszczoną dużą formę do pieczenia lub kilka małych foremek.
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Kawałki jabłek ułóż na cieście i zalej ugotowanym i posłodzonym budyniem.
Ciasto piecz przez 25-40 minut w temperaturze 200 stopni C w zależności od zastosowanej formy.