Kołacz jabłkowy - łatwy przepis

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Kołacz jabłkowy
Autor: Dorota Kalita-Typa Kołacz jabłkowy z budyniem rozpływa się w ustach!
łatwy
60 min
4

Wypróbuj prosty przepis na kołacz jabłkowy, tradycyjny placek z jabłkami kuchni śląskiej. Ciasto zachwyca lekką, puszystą konsystencją i aksamitnym smakiem. Polane budyniem wprost rozpływa się w ustach!

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 3 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 100 g twarogu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

    Dodaj twaróg wymieszany z miodem i olejem oraz jajko, a potem zagnieć z tego luźne ciasto.

    Powstałym ciastem wylep natłuszczoną dużą formę do pieczenia lub kilka małych foremek.

    Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Kawałki jabłek ułóż na cieście i zalej ugotowanym i posłodzonym budyniem.

    Ciasto piecz przez 25-40 minut w temperaturze 200 stopni C w zależności od zastosowanej formy.

Dorota Kalita-Typa