Klasyka brytyjskich słodkości. Sticky toffi pudding zaskoczy swoją głębią smaku

Klasyka brytyjskich słodkości. Sticky toffi pudding zaskoczy swoją głębią smaku
Autor: Shutterstock.com Klasyka brytyjskich słodkości. Sticky toffi pudding zaskoczy swoją głębią smaku
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszny, rozpływający się w ustach deser, który podbija serca. Klasyczny sticky toffee pudding to pyszne, wilgotne ciasto daktylowe z klejącym, słodkim sosem toffi. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a zawsze wychodzi przepyszne.

Iście brytyjski deser. Pyszny, słodki i... klejący się

Sticky toffi pudding to prawdziwa klasyka brytyjskich deserów. Nazwa tego przysmaku może być nieco myląca, ponieważ tak naprawdę jest to mięciutkie ciasto, które jest bardzo wilgotne. Dzięki daktylom jest ono naturalnie słodkie, a smak jest głęboki. Po upieczeniu polewa się jej sosem toffi, przez co staje się cóż sticky, czyli klejące.

Ciasto to najlepiej smakuje na ciepło, więc przed podaniem można odgrzać je w mikrofali lub w piekarniku, trzeba jednak pamiętać o przykryciu folią aluminiową przed podaniem, by nie wyschło. Sos możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni, ale również przed ponownym podaniem powinien być on podgrzany.

Jak łatwo podkręcić ten deser? Sprawdzą się te dodatki

Choć ten deser świetnie smakuje sam w sobie, warto podać do niego również lody waniliowe, bitą śmietanę lub krem angielski. A dla pełni brytyjskiego marzenia, można pójść śladem niektórych angielskich pubów i podać go ze... szklanką Guinnessa.

Co ciekawe, sos toffi również można przygotować na więcej niż jeden sposób. Czasami w przepisach dodaje się do nieco rumu, whisky, odrobiny soli czy ekstrakt waniliowy - wszystko dla podkręcenia smaku.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g suszonych daktyli
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Sos toffi:
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml śmietanki kremówki min. 30 proc.
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem, dodajemy sodę i odstawiamy na 15 minut.
  • Kiedy zmiękną blendujemy je na gładką masę.
  • W misce ucieramy masło z cukrem.
  • Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek i sól.
  • Do masła na przemian dodajemy masę daktylową i suche składniki.
  • Całość wlewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.
  • W tym czasie roztapiamy masło i cukier w rondelku cały czas mieszając.
  • Dodajemy śmietankę i sól.
  • Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
  • Podajmy ciasto polane sosem toffi.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej