Kisiel z owsa na prawosławny wigilijny stół

Kisiel z owsa
Autor: Shutterstock Kisiel z owsa świetnie smakuje posypany cynamonem.
średni
0 min
4

Kisiel z owsa to tradycyjne danie z Lubelszczyzny. W Wigilię podaje się go w wersji saute, na co dzień zaś przygotowuje się do niego „okraszkę” ze słoniny lub kiełbasy.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki owsianej
  • 1 l wody
  • kromka chleba razowego lub skórka chleba razowego
  • cukier lub miód
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zalać ciepłą wodą i odstawić na około dobę.
  • Następnego dnia dodać pokruszony chleb razowy i pozostawić na jeszcze jedną noc.
  • Rano przecedzić przez sito, żeby pozbyć się łusek i gotować, aż powstanie gęsta legumina.
  • Dodać masło, posłodzić do smaku cukrem lub miodem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska