Kisiel z owsa na prawosławny wigilijny stół
2021-06-25
średni
0 min
4
Kisiel z owsa to tradycyjne danie z Lubelszczyzny. W Wigilię podaje się go w wersji saute, na co dzień zaś przygotowuje się do niego „okraszkę” ze słoniny lub kiełbasy.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki owsianej
- 1 l wody
- kromka chleba razowego lub skórka chleba razowego
- cukier lub miód
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zalać ciepłą wodą i odstawić na około dobę.
- Następnego dnia dodać pokruszony chleb razowy i pozostawić na jeszcze jedną noc.
- Rano przecedzić przez sito, żeby pozbyć się łusek i gotować, aż powstanie gęsta legumina.
- Dodać masło, posłodzić do smaku cukrem lub miodem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska