Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Czerwony barszcz z uszkami to najpopularniejsze dnia wigilijne, bez którego trudni wyobrazić sobie w wielu domach początek wieczerzy. Warto zadbać, by wyszedł wyśmienity. Podajemy przepis na znakomity barszcz wigilijny z uszkami oraz przepis na uszka z grzybami według starej, sprawdzonej receptury. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kutia

Kutia

Kutia to potrawa specjalnie szykowana na Wigilię. Kiedyś danie to było obowiązujące we wschodniej Polsce, na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy i Litwy. W wersji oryginalnej przygotowuje się ją z pszenicy, maku i miodu. PRZEPIS!

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest z dodatkiem cebuli i majeranku. Będzie świetnie smakować z kromką świeżego pieczywa. Przyrządź kapustę z grochem ją tak, jak Magda Gessler! SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Kisiel z owsa

Kisiel z owsa

Kisiel z owsa to tradycyjne danie z Lubelszczyzny. W Wigilię podaje się go w wersji saute, na co dzień zaś przygotowuje się do niego „okraszkę” ze słoniny lub kiełbasy. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Ucha

Ucha

Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną! SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Wystarczy przygotować śledzie 3 dni wcześniej, by cieszyć się tą pyszną zakąską. Oto przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
KArp smażony

KArp smażony

Jak smażyć dzwonka karpia wigilijnego? Klasyczny sposób - obtaczanie w mące - jest banalnie prosty i szybko pozwoli uzyskać rybę miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Za takim karpiej przepadamy wszyscy. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Źródło: com
Rozwiń
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Tradycyjny karp w galarecie to jedno z dań przygotowywanych często na Wigilię. Przygotowanie tego świątecznego dania jest pracochłonne, ale smak królewskiego karpia wynagradza czas spędzony na jego przygotowaniu. Oto przepis na wigilijnego karpia w galarecie. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gołąbki z kasza lub ziemniakami

Gołąbki z kasza lub ziemniakami

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Utarło się, że robi się je z nadzieniem mięsnym lub ryżowo-mięsnym, jednak kiedyś farsze były bardziej urozmaicone i bezmięsne. Podajemy kilka przepisów na gołąbki, z których nie tylko wegetarianie będą zadowoleni. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie. SPRAWDŹ!

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot wigilijny z suszonych owoców jest zwieńczeniem wieczerzy. Nie tylko znakomicie gasi pragnienie, lecz także ułatwia strawienie obfitego posiłku. Umiejętnie skomponowany kompot wigilijny - z najlepszej jakości składników - stanowi również wyśmienity deser. PRZEPIS!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Smażone grzyby

Smażone grzyby

Grzyby - zarówno świeże, jak suszone - doskonale smakują zanurzone przed smażeniem w cieście nieco gęściejszym niż klasyczne ciasto naleśnikowe. Tak przygotowane grzyby suszone są w niektórych regionach Polski tradycyjnym daniem wigilijnym. SPRAWDŻ PRZEPIS!
 
 

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Barszcz czerwony według Magdy Gessler
Jak zrobić kutię z pszenicą albo z ryżem
Kapusta z grochem: przepis na tradycyjną potrawę wigilijną
Kisiel z owsa
Zupa rybna - przepis na Wigilię
Przepis na śledzie w oleju lnianym
Panierowany karp pieczony, jak smażony
Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną - zdrowa pychota
Pierogi z makiem
Kompot z suszu
Grzyby świeże lub suszone w cieście naleśnikowym
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email