Jest pyszny, puszysty i lekki jak chmurka. Przepis na prosty krem z tymi sezonowymi owocami jest genialny

Dieta bezglutenowa
Prosty krem truskawkowy to prawdziwa uczta. Ma aksamitną konsystencję, a jego smak zachwyca. Wbrew pozorom przygotowanie tego przysmaku ze świeżych truskawek wcale nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu, aby zrobić go w domu. Oto sprawdzony przepis na najprostszy na świecie krem truskawkowy.
Z czego zrobić prosty krem truskawkowy?
Pełen obłędnego smaku krem truskawkowy to perfekcyjny deser. Truskawki, które w tym przepisie grają główną rolę, już można kupić w sklepach i na bazarach, więc nie ma na co czekać. Sezon na te pyszne i słodkie owoce potrwa do lipca, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Do przygotowania tego prostego kremu wykorzystuje się produkty, które można kupić w wielu sklepach.
Co jest potrzebne, aby przygotować w domu obłędny i jednocześnie prosty krem o smaku truskawkowym? Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej tylko pięć składników, takich jak:
- truskawki
- śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- cukier puder
- sok z cytryny
- żelatyna
Jak zrobić prosty krem truskawkowy?
Przepis na domowy krem z truskawek jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przygotowanie trwa tylko kilka minut, ale aby cieszyć się jego wybornym smakiem, należy poczekać. Pyszny krem truskawkowy powinien spędzić w lodówce minimum dwie godziny.
Jak więc przygotować prosty krem truskawkowy według tego prostego przepisu? Dzięki temu łatwemu przepisowi zrobicie go w kilka minut, a wrażenia smakowe pozostaną w pamięci na długo.
- 1. krok – namoczenie żelatyny
- 2. krok – przygotowanie musu truskawkowego i połączenie go z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz żelatyną
- 3. krok – ubicie śmietany kremówki
- 4. krok – wymieszanie bitej śmietany z musem truskawkowym
- 5. krok – schłodzenie prostego kremu truskawkowego w lodówce
Jak podawać prosty krem truskawkowy?
Puszysty krem truskawkowy przygotowany według tego prostego przepisu zachwyca smakiem. Ma aksamitną i lekką konsystencję i jest w sam raz słodki. To pomysł na pyszny deser, który najlepiej sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy temperatura sięga zenitu. Orzeźwi i ochłodzi w upalny dzień. Prosty krem truskawkowy można też wykorzystać do udekorowania tortu lub przełożenia ciasta. W każdej wersji smakuje wyśmienite i podbije każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać wodą i odstawić.
- Umyte truskawki osuszyć i usunąć szypułki. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. Następnie przetrzeć przez drobne sitko.
- Do musu wsypać cukier puder i wlać sok z cytryny. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Do żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do musu. Całość dokładnie wymieszać.
- Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać ją do musu truskawkowego i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą.
- Krem truskawkowy przełożyć do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać na deser.