Jest pyszny, puszysty i lekki jak chmurka. Przepis na prosty krem z tymi sezonowymi owocami jest genialny

prosty krem truskawkowy
Autor: Shutterstock To najlepszy deser w ciepłe dni. Wyborny krem truskawkowy jest prosty i zachwyca smakiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Prosty krem truskawkowy to prawdziwa uczta. Ma aksamitną konsystencję, a jego smak zachwyca. Wbrew pozorom przygotowanie tego przysmaku ze świeżych truskawek wcale nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu, aby zrobić go w domu. Oto sprawdzony przepis na najprostszy na świecie krem truskawkowy.

Z czego zrobić prosty krem truskawkowy?

Pełen obłędnego smaku krem truskawkowy to perfekcyjny deser. Truskawki, które w tym przepisie grają główną rolę, już można kupić w sklepach i na bazarach, więc nie ma na co czekać. Sezon na te pyszne i słodkie owoce potrwa do lipca, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Do przygotowania tego prostego kremu wykorzystuje się produkty, które można kupić w wielu sklepach.

Co jest potrzebne, aby przygotować w domu obłędny i jednocześnie prosty krem o smaku truskawkowym? Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej tylko pięć składników, takich jak:

  • truskawki
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • żelatyna

Jak zrobić prosty krem truskawkowy?

Przepis na domowy krem z truskawek jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przygotowanie trwa tylko kilka minut, ale aby cieszyć się jego wybornym smakiem, należy poczekać. Pyszny krem truskawkowy powinien spędzić w lodówce minimum dwie godziny.

Jak więc przygotować prosty krem truskawkowy według tego prostego przepisu? Dzięki temu łatwemu przepisowi zrobicie go w kilka minut, a wrażenia smakowe pozostaną w pamięci na długo.

  • 1. krok – namoczenie żelatyny
  • 2. krok – przygotowanie musu truskawkowego i połączenie go z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz żelatyną
  • 3. krok – ubicie śmietany kremówki
  • 4. krok – wymieszanie bitej śmietany z musem truskawkowym
  • 5. krok – schłodzenie prostego kremu truskawkowego w lodówce

Jak podawać prosty krem truskawkowy?

Puszysty krem truskawkowy przygotowany według tego prostego przepisu zachwyca smakiem. Ma aksamitną i lekką konsystencję i jest w sam raz słodki. To pomysł na pyszny deser, który najlepiej sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy temperatura sięga zenitu. Orzeźwi i ochłodzi w upalny dzień. Prosty krem truskawkowy można też wykorzystać do udekorowania tortu lub przełożenia ciasta. W każdej wersji smakuje wyśmienite i podbije każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić.
  • Umyte truskawki osuszyć i usunąć szypułki. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. Następnie przetrzeć przez drobne sitko.
  • Do musu wsypać cukier puder i wlać sok z cytryny. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Do żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do musu. Całość dokładnie wymieszać.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać ją do musu truskawkowego i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą.
  • Krem truskawkowy przełożyć do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej