Jak powiedzieć kocham na słodko? Sernik brownie red velvet w tym pomoże
![Jak powiedzieć kocham na słodko? Sernik brownie red velvet w tym pomoże](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-QfCw-4uUR-8bv6_jak-powiedziec-kocham-na-slodko-sernik-brownie-red-velvet-w-tym-pomoze-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
Walentynki już coraz bliżej a ty wciąż nie wiesz, co dać swoim ukochanym osobom? Przychodzimy z pomocą! Najlepszym pomysłem będzie domowej roboty przepyszne ciasto, w końcu przez żołądek do serca. W tym roku zaskocz ukochanych pysznym sernikiem brownie red velvet.
Co słodkiego zrobić na walentynki? To ciasto zachwyci wszystkich
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami więc wiele osób zachodzi o głowę, co przygotować dla swoich najbliższych. A nie ma nic bardziej mówiącego "zależy mi na tobie" niż przygotowanie własnoręcznego wypieku.
W duchu walentynek plusem będzie, jeśli wypiek będzie w uniwersalnym kolorze miłości - czerownym. Warto więc sięgnąć po przepis na sernik brownie red velvet, który nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale również łączy w sobie dwa przepyszne ciasta. W tym deserze można się zakochać.
Jak przygotować czerwone brownie z sernikiem? Każdy sobie poradzi
Przygotowanie sernika brownie red velvet jest niezwykle proste. Wystarczy rozgrzać piekarnik i blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie rozpuszczone masło mieszamy z cukrem, kakao, wanilią, barwnikiem spożywczym i solą, aż wszystko się połączy. Dodajmy do masy biały ocet.
Roztrzepane jajka wlewamy do masy i dodajemy mąkę. Całość mieszamy do połączenia i odlewamy 1/4 szklanki ciasta na bok. Resztę przelewamy do przygotowanej blaszki.
Następnie w mikserze miksujemy serek śmietankowy, cukier, wanilię i żółtko. Masę sernikową nakładany na masę brownie. Następnie na wierzch nakładamy kleksy z pozostałego ciasta brownie.
Za pomocą ostrego noża lub wykałaczki mieszamy górną warstwę ze sobą, tworząc piękne zawijasy.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Warto wiedzieć, że często brownie będzie smakowało lepiej następnego dnia po upieczeniu. Dlatego warto przygotować je szybciej i przechowywać w szczelnym pojemniczku.
SKŁADNIKI
- Na masę brownie:
- 100 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki białego octu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- Na warstwę sernikową:
- 200 gramów serka kremowego
- 1/4 szklanki cukru
- jedno żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Blachę 20x20 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją masłem.
- Masło rozpuszczamy i w dużej misce łączymy je z cukrem, kakao, wanilią, barwnikiem spożywczym i solą.
- Dodajemy stopniowo biały ocet.
- Jajka roztrzepujemy w niewielkiej misce i dodajemy je do ciasta.
- Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Odkładamy 1/4 szklanki ciasta, a resztę przekładamy na blaszkę.
- W misce miksera miksujemy serek śmietankowy, cukier, wanilię i żółtko, aż wszytko się połączy.
- Masę sernikową kładziemy na górę ciasta brownie.
- Na masę sernikową wykładamy kleksy z pozostałego ciasta brownie.
- Za pomocą wykałaczki bądź ostrego noża, delikatnie łączymy ze sobą górę masy, by powstały nam ciekawe wzory.
- Ciasto pieczemy 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika powinniśmy pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.