Jak powiedzieć kocham na słodko? Sernik brownie red velvet w tym pomoże

2025-02-07
Kinga Goldstein
Jak powiedzieć kocham na słodko? Sernik brownie red velvet w tym pomoże
Autor: fot. shutterstock Jak powiedzieć kocham na słodko? Sernik brownie red velvet w tym pomoże
łatwy
40 min
12

Dieta wegetariańska

Walentynki już coraz bliżej a ty wciąż nie wiesz, co dać swoim ukochanym osobom? Przychodzimy z pomocą! Najlepszym pomysłem będzie domowej roboty przepyszne ciasto, w końcu przez żołądek do serca. W tym roku zaskocz ukochanych pysznym sernikiem brownie red velvet.

Co słodkiego zrobić na walentynki? To ciasto zachwyci wszystkich

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami więc wiele osób zachodzi o głowę, co przygotować dla swoich najbliższych. A nie ma nic bardziej mówiącego "zależy mi na tobie" niż przygotowanie własnoręcznego wypieku.

W duchu walentynek plusem będzie, jeśli wypiek będzie w uniwersalnym kolorze miłości - czerownym. Warto więc sięgnąć po przepis na sernik brownie red velvet, który nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale również łączy w sobie dwa przepyszne ciasta. W tym deserze można się zakochać.

Jak przygotować czerwone brownie z sernikiem? Każdy sobie poradzi

Przygotowanie sernika brownie red velvet jest niezwykle proste. Wystarczy rozgrzać piekarnik i blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie rozpuszczone masło mieszamy z cukrem, kakao, wanilią, barwnikiem spożywczym i solą, aż wszystko się połączy. Dodajmy do masy biały ocet.

Roztrzepane jajka wlewamy do masy i dodajemy mąkę. Całość mieszamy do połączenia i odlewamy 1/4 szklanki ciasta na bok. Resztę przelewamy do przygotowanej blaszki.

Następnie w mikserze miksujemy serek śmietankowy, cukier, wanilię i żółtko. Masę sernikową nakładany na masę brownie. Następnie na wierzch nakładamy kleksy z pozostałego ciasta brownie.

Za pomocą ostrego noża lub wykałaczki mieszamy górną warstwę ze sobą, tworząc piękne zawijasy.

Ciasto pieczemy przez około 30 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Warto wiedzieć, że często brownie będzie smakowało lepiej następnego dnia po upieczeniu. Dlatego warto przygotować je szybciej i przechowywać w szczelnym pojemniczku.

SKŁADNIKI

  • Na masę brownie:
  • 100 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki białego octu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • Na warstwę sernikową:
  • 200 gramów serka kremowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • jedno żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  • Blachę 20x20 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją masłem.
  • Masło rozpuszczamy i w dużej misce łączymy je z cukrem, kakao, wanilią, barwnikiem spożywczym i solą.
  • Dodajemy stopniowo biały ocet.
  • Jajka roztrzepujemy w niewielkiej misce i dodajemy je do ciasta.
  • Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Odkładamy 1/4 szklanki ciasta, a resztę przekładamy na blaszkę.
  • W misce miksera miksujemy serek śmietankowy, cukier, wanilię i żółtko, aż wszytko się połączy.
  • Masę sernikową kładziemy na górę ciasta brownie.
  • Na masę sernikową wykładamy kleksy z pozostałego ciasta brownie.
  • Za pomocą wykałaczki bądź ostrego noża, delikatnie łączymy ze sobą górę masy, by powstały nam ciekawe wzory.
  • Ciasto pieczemy 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika powinniśmy pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein