Jajka sadzone na słodko. Wielkanocny przepis na kruche tarteletki z kremem i brzoskwiniami

tarteletki jajka sadzone
Autor: Shutterstock Tarteletki Jajka Sadzone to obłędny deser na Wielkanoc.
łatwy
120 min
8

Ten wielkanocny deser zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Tarteletki Jajka Sadzone prezentują się obłędnie. Na kruchym cieście wygodnie ułożył się aksamitny krem oraz połówki brzoskwiń. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zobaczcie, jak zrobić jajka sadzone na słodko.

Jak zrobić tarteletki Jajka Sadzone?

Przyrządzenie deseru zaczyna się od wyrobienia kruchego ciasta. Robi się je z mąki pszennej, masła, cukru pudru, kakao, proszku do pieczenia oraz całego jajka i dodatkowego żółtka. Kruche ciasto należy schłodzić w lodówce. Po rozwałkowaniu wycina się z niego koła i wykłada nimi foremki. Tarteletki piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu trzeba je ostudzić. Kiedy kruche spody stygną, można zrobić krem z serka mascarpone i śmietanki. Kremem wypełnia się tarteletki, a na wierzchu układa połówki brzoskwiń. Deser można schłodzić.

Przepis na tarteletki Jajka Sadzone

  • To łatwy przepis na deser, który można zjeść oczami.
  • Na przygotowanie tarteletek warto mieć trochę więcej czasu. Aby słodkie jajka sadzone udały się za pierwszym razem, nie jest wskazany pośpiech.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Można pominąć kakao i zrobić tradycyjne kruche ciasto.
  • Smak kruchego ciasta podkręci ekstrakt waniliowy lub dodatek cukru z prawdziwą wanilią.
  • Serek mascarpone i śmietanka, które są głównymi składnikami kremu, powinny być schłodzone.
  • Do tarteletek najlepsze będą foremki o średnicy 9 cm.

SKŁADNIKI

  • ciasto :
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g masła ekstra
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

  • dodatkowo:
  • 18 połówek brzoskwiń w syropie
  • olej do wysmarowania foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wsypać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, jajko i żółtko. Zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą foremki wykroić koła i wyłożyć nimi wysmarowane olejem foremki do tarteletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone zmiksować i stopniowo dodawać bitą śmietanę. Miksować, aż powstanie jednolity krem.
  • Do tarteletek nakładać porcje kremu. Na środku ułożyć połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser z okazji Wielkanocy.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej