Jajka sadzone na słodko. Wielkanocny przepis na kruche tarteletki z kremem i brzoskwiniami
Ten wielkanocny deser zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Tarteletki Jajka Sadzone prezentują się obłędnie. Na kruchym cieście wygodnie ułożył się aksamitny krem oraz połówki brzoskwiń. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zobaczcie, jak zrobić jajka sadzone na słodko.
Jak zrobić tarteletki Jajka Sadzone?
Przyrządzenie deseru zaczyna się od wyrobienia kruchego ciasta. Robi się je z mąki pszennej, masła, cukru pudru, kakao, proszku do pieczenia oraz całego jajka i dodatkowego żółtka. Kruche ciasto należy schłodzić w lodówce. Po rozwałkowaniu wycina się z niego koła i wykłada nimi foremki. Tarteletki piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu trzeba je ostudzić. Kiedy kruche spody stygną, można zrobić krem z serka mascarpone i śmietanki. Kremem wypełnia się tarteletki, a na wierzchu układa połówki brzoskwiń. Deser można schłodzić.
Przepis na tarteletki Jajka Sadzone
- To łatwy przepis na deser, który można zjeść oczami.
- Na przygotowanie tarteletek warto mieć trochę więcej czasu. Aby słodkie jajka sadzone udały się za pierwszym razem, nie jest wskazany pośpiech.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Można pominąć kakao i zrobić tradycyjne kruche ciasto.
- Smak kruchego ciasta podkręci ekstrakt waniliowy lub dodatek cukru z prawdziwą wanilią.
- Serek mascarpone i śmietanka, które są głównymi składnikami kremu, powinny być schłodzone.
- Do tarteletek najlepsze będą foremki o średnicy 9 cm.
SKŁADNIKI
- ciasto :
- 350 g mąki pszennej
- 160 g masła ekstra
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 g schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:- 18 połówek brzoskwiń w syropie
- olej do wysmarowania foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki wsypać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, jajko i żółtko. Zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą foremki wykroić koła i wyłożyć nimi wysmarowane olejem foremki do tarteletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone zmiksować i stopniowo dodawać bitą śmietanę. Miksować, aż powstanie jednolity krem.
- Do tarteletek nakładać porcje kremu. Na środku ułożyć połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.
- Podawać na deser z okazji Wielkanocy.