Gruszki w karmelu: dobry przepis

jak_zrobic_gruszki_w_karmelu.jpg
Autor: photos.com Gruszki w karmelu smakują doskonale
średni
45 min
4

Gruszki polane ciepłym sosem karmelowym to doskonały i zdrowy dodatek do popołudniowej herbatki. Przygotowując ten deser musisz zachować ostrożność, bo wystarczy odrobina nieuwagi i sos się przypali, a wtedy będzie gorzki.

SKŁADNIKI

  • 4 twarde gruszki,
  • laska wanilii,
  • litr wody,
  • pół kilo cukru
  •  
  • Sos:
  • 50 ml wody,
  • 35 g słonego masła,
  • 100 g cukru,
  • kilka kropel soku cytrynowego,
  • 100 ml śmietanki słodkiej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki dokładnie obieramy ze skórki. 
  • W  garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii.
  • Następnie wkładamy gruszki. Gdy się zagotują gotujemy je około 10 minut.
  • Owoce wyjmujemy i studzimy.
  • 1/4 powstałego wywaru odlewamy do innego naczynia i przygotowujemy na nim sos.
  • Redukujemy ilośc wywaru do 50 ml - gotujac go na wolnym ogniu.

    Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny.

    Gotujemy aż płyn będzie ciemniał. Karmel ma być ciemny ale musimy uważać, by go nie przypalić.

    Gdy karmel jest już średniobrązowy odstawiamy go z ognia.

    Po 3 minutach wlewamy do niego powoli śmietankę mieszając całość trzepaczką.

    Na koniec dajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty sos. Kładziemy gruszkę na talerzyku i polewamy karmelowym sosem.

    Taka gruszka to idealny dodatek do niedzielnej herbatki.

Edyta Folwarska
więcej