Gruszki w karmelu: dobry przepis
Gruszki polane ciepłym sosem karmelowym to doskonały i zdrowy dodatek do popołudniowej herbatki. Przygotowując ten deser musisz zachować ostrożność, bo wystarczy odrobina nieuwagi i sos się przypali, a wtedy będzie gorzki.
SKŁADNIKI
- 4 twarde gruszki,
- laska wanilii,
- litr wody,
- pół kilo cukru
- Sos:
- 50 ml wody,
- 35 g słonego masła,
- 100 g cukru,
- kilka kropel soku cytrynowego,
- 100 ml śmietanki słodkiej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki dokładnie obieramy ze skórki.
- W garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii.
- Następnie wkładamy gruszki. Gdy się zagotują gotujemy je około 10 minut.
- Owoce wyjmujemy i studzimy.
- 1/4 powstałego wywaru odlewamy do innego naczynia i przygotowujemy na nim sos.
Redukujemy ilośc wywaru do 50 ml - gotujac go na wolnym ogniu.
Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny.
Gotujemy aż płyn będzie ciemniał. Karmel ma być ciemny ale musimy uważać, by go nie przypalić.
Gdy karmel jest już średniobrązowy odstawiamy go z ognia.
Po 3 minutach wlewamy do niego powoli śmietankę mieszając całość trzepaczką.
Na koniec dajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty sos. Kładziemy gruszkę na talerzyku i polewamy karmelowym sosem.
Taka gruszka to idealny dodatek do niedzielnej herbatki.