Gruszki w czerwonym winie - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021

Gruszki w czerwonym winie - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
Autor: Shutterstock.com Gruszki w czerwonym winie - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
łatwy
30 min
3

Gruszki gotowane w czerwonym winie to bardze elegancki deser. W mistrzowskim wykonaniu Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. edycji MasterChef Polska 2021 zachwycił jurorów konkursu. Zarówno Magda Gessler, Ania Starmach, jak i Michel Moran zachwalali zwycięski deser Maćka Regulskiego. Zobacz, jak zrobić obłędne gruszki gotowane w czerwonym winie z kremem pomarańczowym i czekoladową kruszonką. 

SKŁADNIKI

  • Na gruszki gotowane  w czerwonym winie:
  • 3 gruszki, obrane, z ogonkami
  • 400 ml czerwonego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • 150 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu gwiazdkowatego
  • Na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • Na krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 70 ml likieru pomarańczowego
  • 1 pomarańcza, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki: Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wiśniówkę i około 120-150 g cukru. Dodajemy cynamon w laskach, parę goździków, łyżeczkę ziaren anyżu, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy, dodajemy do wina i gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości i odstawiamy całość na bok.
  • Kruszonka: W misce utrzeć masło z cukrem, kakao i mąką. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Kruszonkę rozsypać na blasze wyłożonej papierm do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  • Krem: W garnku zagotować śmietankę z likierem pomarańczowym, skórką z pomarańczy i sokiem z jednej pomarańczy. W osobnej misce utrzeć żóltka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Zagotowaną śmietankę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Następnie całość przelać do garnka i gotować do zgęstnienia. Doprawić cukrem
  • Podanie: Na talerzach ułożyć warstwę kremu. Gruszki obtaczyć w kruszonce i dodatkowo kruszonką posypać krem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej