Gruszki w czerwonym winie - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
2021-12-06
łatwy
30 min
3
Gruszki gotowane w czerwonym winie to bardze elegancki deser. W mistrzowskim wykonaniu Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. edycji MasterChef Polska 2021 zachwycił jurorów konkursu. Zarówno Magda Gessler, Ania Starmach, jak i Michel Moran zachwalali zwycięski deser Maćka Regulskiego. Zobacz, jak zrobić obłędne gruszki gotowane w czerwonym winie z kremem pomarańczowym i czekoladową kruszonką.
SKŁADNIKI
- Na gruszki gotowane w czerwonym winie:
- 3 gruszki, obrane, z ogonkami
- 400 ml czerwonego wina
- 50 ml wiśniówki
- 150 g cukru
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka ziaren anyżu gwiazdkowatego
- Na kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki
- Na krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 70 ml likieru pomarańczowego
- 1 pomarańcza, starta skórka i wyciśnięty sok
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki: Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wiśniówkę i około 120-150 g cukru. Dodajemy cynamon w laskach, parę goździków, łyżeczkę ziaren anyżu, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy, dodajemy do wina i gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości i odstawiamy całość na bok.
- Kruszonka: W misce utrzeć masło z cukrem, kakao i mąką. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Kruszonkę rozsypać na blasze wyłożonej papierm do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
- Krem: W garnku zagotować śmietankę z likierem pomarańczowym, skórką z pomarańczy i sokiem z jednej pomarańczy. W osobnej misce utrzeć żóltka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Zagotowaną śmietankę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Następnie całość przelać do garnka i gotować do zgęstnienia. Doprawić cukrem
- Podanie: Na talerzach ułożyć warstwę kremu. Gruszki obtaczyć w kruszonce i dodatkowo kruszonką posypać krem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?