Gorąca czekolada doprawiona szczyptą chilli - płynne szczęście zamknięte w filiżance [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Czekolada, która jest naturalnym afrodyzjakiem, doskonale smakuje doprawiona szczyptą chilli, zwłaszcza, jeżeli podamy ją na gorąco w płynnej postaci. Sprawdź, jak zrobić ten wspaniały deser.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 125 ml słodkiej śmietanki (36%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta chilli
- przyprawa do kawy i deserów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i śmietankę wlać do rondla, ogrzewając powoli doprowadzić do wrzenia.
- Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i cukier, przyprawę do kawy i deserów oraz szczyptę chilli.
- Podgrzewać jeszcze ok. 10 min, uważać, aby czekolada się nie zagotowała.
- Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem ponownie podgrzany.