Fantastyczne tartaletki ze śliwkami i borówkami na kruchym spodzie z dodatkiem twarogu

2020-09-07
Kruche i aromatyczne tartaletki ze śliwkami
Autor: Shutterstock Tartaletki ze śliwkami
łatwy
60 min
4

Śliwki, migdały i cynamon to smaki, które idealnie ze sobą współgrają, podkreślając jednocześnie nawzajem smak pozostałych składników. Do tego kruche i delikatne ciasteczko stanowiące bazę deseru.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki sera białego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 10 słodkich śliwek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • zmielone migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i twaróg, a następnie posiekaj nożem. Zagnieć jednolite ciasto i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki. Każdą połówkę pokrój w drobną kosteczkę, posyp cynamonem i obtocz w mące ziemniaczanej. Wymieszaj z borówkami.
  • Ciastem wylep formę do tarteletek bardzo delikatnie wchodząc na brzegi. Ciasto nakłuwaj widelcem i posyp migdałami, i śliwkami.
  • Tartinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?