Fantastyczne tartaletki ze śliwkami i borówkami na kruchym spodzie z dodatkiem twarogu
2020-09-07
łatwy
60 min
4
Śliwki, migdały i cynamon to smaki, które idealnie ze sobą współgrają, podkreślając jednocześnie nawzajem smak pozostałych składników. Do tego kruche i delikatne ciasteczko stanowiące bazę deseru.
Polecamy przepisy:
Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 10 słodkich śliwek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
- zmielone migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i twaróg, a następnie posiekaj nożem. Zagnieć jednolite ciasto i włóż do lodówki na około godzinę.
- Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki. Każdą połówkę pokrój w drobną kosteczkę, posyp cynamonem i obtocz w mące ziemniaczanej. Wymieszaj z borówkami.
- Ciastem wylep formę do tarteletek bardzo delikatnie wchodząc na brzegi. Ciasto nakłuwaj widelcem i posyp migdałami, i śliwkami.
- Tartinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?