Dyniowe mufinki z pomarańczową nutą: proste i pyszne!
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dynie kuszą, ale zazwyczaj są spore i trudno wymyślić, jak wykorzystać całe warzywo. Jednym z pomysłów są ciasta pieczone z dodatkiem dyni - na przykład dyniowe muffinki.
SKŁADNIKI
- 80 dag dyni,
- ½ kostki masła,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 3 jajka,
- łyżka rodzynek,
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
- ½ łyżki śmietany 18%,
- tłuszcz do foremek,
- 4 łyżki mąki,
- szczypta proszku do pieczenia,
- cukier, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę cukru i ugotuj do miękkości (ok. 25 minut).
- Odcedź, dobrze osącz, zblenduj lub przetrzyj przez sito.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtka.
- Do masy dodaj miąższ dyni, dokładnie wymieszaj.
- Rodzynki sparz i osącz, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy dyniowej dodawaj kolejno: śmietanę, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat, a na koniec na przemian pianę z białek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
- Foremki do mufinek posmaruj tłuszczem, napełnij ciastem do ¾ wysokości.
- Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
- Lekko przestudź, wyjmij z foremek.
- Podawaj lekko ciepłe lub na zimno.