Donuty: przepis na kolorowe pączki z dziurką [WIDEO]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Donuty - na kolorowe pączki z dziurką
Autor: Shutterstock Donuty - kolorowe amerykańskie pączki
średni
65 min
4

Donuty to prawdopodobnie najpopularniejsze pączki na świecie, a to dzięki hollywoodzkim filmom policyjnym, których bohaterowie spożywają je na każde śniadanie. Donuty, tak jak klasyczne oponki, nie mają nadzienia. Cieszą za to oko kolorowymi posypkami, lukrem czy czekoladą apetycznie spływającą po ich bokach. Jak zrobić  w domu pączki z dziurką?

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • woda
  • 14 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • cukier
  • 60 g roztopionego masła
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej mleko. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Utrzyj. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Roztop masło. Gdy przestygnie, dodaj do mleka z drożdżami.
  • Wsyp mąkę, resztę cukru. Wbij jajko.
  • Wymieszaj składniki i zagnieć dobrze ciasto, aż będzie miękkie.
  • Ciasto może się kleić, ale nie dodawaj mąki. Możesz też wymieszać składniki w mikserze lub maszynie do robienia chleba.
  • Wysmaruj dużą miskę olejem. Przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy na grubość 1 centymetra.
  • Okrągłą foremką o średnicy 7-8 centymetrów (lub np. kieliszkiem od wina) wytnij kółka.
  • Mniejszą foremką (lub np. zakrętką od napoju) zrób dziurkę w każdym z donutów.
  • Odłóż do wyrośnięcia na blachę posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia (możesz je przykryć).
  • Rozgrzej olej we frytkownicy lub w rondlu do temperatury 175 stopni. Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gdy są jeszcze ciepłe udekoruj je według uznania lukrem, czekoladą lub posyp gotowymi posypkami.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Zuzanna Lubart