Domowe wafle przekładane. Klasyczne słodkości, które znikają jak kamfora

Domowe wafle przekładane. Klasyczne słodkości, które znikają jak kamfora
Autor: Shutterstock Domowe wafelki przekładane masami o różnych smakach to słodkości, które uwielbia większość z nas
łatwy
30 min
4

Domowe wafle przekładane 3 rodzajami masy, którą przygotowuje się bezproblemowo, to deser, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Przepadam za domowymi andrutami, które w moim domu znikają z talerza błyskawicznie.  Polecam ten deser, gdy nie chce nam się piec ciasta, a mamy chęć na coś słodkiego niekoniecznie ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 5 suchych wafli
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 g masła
  • 4 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mielonych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko.
  • Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
  • Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 równe częśći. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
  • Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem.
  • Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem.
  • Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.
  • Całość przykrywamy  arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej