Domowe wafle przekładane. Klasyczne słodkości, które znikają jak kamfora
2023-02-06

łatwy
30 min
4
Domowe wafle przekładane 3 rodzajami masy, którą przygotowuje się bezproblemowo, to deser, który większość z nas pamięta z dzieciństwa. Przepadam za domowymi andrutami, które w moim domu znikają z talerza błyskawicznie. Polecam ten deser, gdy nie chce nam się piec ciasta, a mamy chęć na coś słodkiego niekoniecznie ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 5 suchych wafli
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 g masła
- 4 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 100 g mielonych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko.
- Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
- Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 równe częśći. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
- Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem.
- Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem.
- Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.
- Całość przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę