Wafle przekładane jak dawniej – domowy przysmak, który znika jak kamfora

2025-11-04 12:41

Wafle przekładane jak dawniej to smak dzieciństwa zamknięty w prostym, chrupiącym deserze. Kilka arkuszy andrutów, trzy rodzaje kremowej masy i odrobina cierpliwości – to wszystko, czego potrzeba, by stworzyć słodkość, która znika z talerza szybciej, niż zdążysz zaparzyć herbatę. Domowe wafle przekładane są idealne, gdy nie masz czasu na pieczenie, a marzysz o czymś pysznym i domowym. Bez piekarnika, bez stresu, a z efektem, który zawsze cieszy – zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Domowe wafle przekładane. Klasyczne słodkości, które znikają jak kamfora

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Domowe wafelki przekładane masami o różnych smakach to słodkości, które uwielbia większość z nas
łatwy
30 min
4

Domowe andruty przekładane - babcia byłaby z ciebie dumna!


Wafle to jeden z tych deserów, które nie potrzebują reklamy – proste, szybkie i zawsze pyszne. Wystarczy kilka chrupiących andrutów, ulubione masy i chwila cierpliwości, by powstał klasyczny smakołyk, który znika z talerza, zanim zdąży porządnie stężeć. To słodycz, która nie wychodzi z mody – nostalgiczna, domowa i zawsze budząca dobre wspomnienia.

Domowe wafle przekładane można przygotować z klasycznymi kremami, takimi jak kakaowy, orzechowy czy mleczny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować. Odrobina kwaskowego dżemu, konfitury z porzeczki lub wiśni wprowadzi smakowy kontrapunkt, który przełamie słodycz mas i doda deserowi charakteru.

Gotowe wafle najlepiej zawinąć w folię spożywczą lub przechowywać w szczelnym pojemniku – dzięki temu andruty pozostaną chrupiące, a masy nie przeschną. W chłodnym miejscu zachowają świeżość nawet przez kilka dni, choć prawdę mówiąc, rzadko mają szansę tyle przetrwać.

SKŁADNIKI

  • 5 suchych wafli
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 g masła
  • 4 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mielonych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko.
  • Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
  • Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 równe częśći. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
  • Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem.
  • Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem.
  • Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.
  • Całość przykrywamy  arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...