Domowe marmoladki jabłkowe: przepis. Jak zrobić galaretki z jabłek?

2021-03-29
Domowe marmoladki jabłkowe: przepis jak zrobić galaretki z jabłek
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
4

Domowe marmoladki jabłkowe cieszą się uznaniem prawdziwych smakoszy. Te własnoręcznie przygotowane słodycze, bez zbędnych dodatków, są zdrowe i pyszne. Wypróbuj przepis na domowe galaretki z jabłek dla dużych i małych. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek, mogą być nieco podeschnięte i pomarszczone, będą się krócej gotować
  • 0,5 kg cukru
  • 60 ml soku z cytryny
  • cukier kryształ do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać, bo w skórce jest mnóstwo pektyny, niezbędnej do żelowania marmoladek. Ewentualnie usunąć gniazda nasienne za pomocą wykrojnika.
  • Jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do gęsiarki lub innego garnka żaroodpornego z pokrywką.
  • Do garnka wlać 2-4 łyżki wody.
  • Garnek wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do temperatury 160ºC i piec 2 godziny.
  • Jabłka przestudzić, następnie przetrzeć przez sito lub przecierak.
  • Do przetartej masy dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu, przez 2-4 godziny. W czasie ogrzewania często mieszać.
  • Gdy masa jest tak gęsta, że po zamieszaniu łyżką długo utrzymuje się jej ślad, dodać cukier.
  • Ponownie doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Na blachę wylać gorącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50ºC i suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez 10 godzin.
  • Po 10 godzinach przewrócić masę na drugą blachę wyłożoną pergaminem i suszyć kolejne 8-10 godzin.
  • Gotową, przestudzoną galaretkę pokroić na kwadraty.
  • Kwadraty obtoczyć w cukrze. Gotowe marmoladki przechowywać w szczelnym opakowaniu.