Domowe marmoladki jabłkowe: przepis. Jak zrobić galaretki z jabłek?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Domowe marmoladki jabłkowe cieszą się uznaniem prawdziwych smakoszy. Te własnoręcznie przygotowane słodycze, bez zbędnych dodatków, są zdrowe i pyszne. Wypróbuj przepis na domowe galaretki z jabłek dla dużych i małych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek, mogą być nieco podeschnięte i pomarszczone, będą się krócej gotować
- 0,5 kg cukru
- 60 ml soku z cytryny
- cukier kryształ do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać, bo w skórce jest mnóstwo pektyny, niezbędnej do żelowania marmoladek. Ewentualnie usunąć gniazda nasienne za pomocą wykrojnika.
- Jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do gęsiarki lub innego garnka żaroodpornego z pokrywką.
- Do garnka wlać 2-4 łyżki wody.
- Garnek wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do temperatury 160ºC i piec 2 godziny.
- Jabłka przestudzić, następnie przetrzeć przez sito lub przecierak.
- Do przetartej masy dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aby zredukować ilość płynu, przez 2-4 godziny. W czasie ogrzewania często mieszać.
- Gdy masa jest tak gęsta, że po zamieszaniu łyżką długo utrzymuje się jej ślad, dodać cukier.
- Ponownie doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Na blachę wylać gorącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50ºC i suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez 10 godzin.
- Po 10 godzinach przewrócić masę na drugą blachę wyłożoną pergaminem i suszyć kolejne 8-10 godzin.
- Gotową, przestudzoną galaretkę pokroić na kwadraty.
- Kwadraty obtoczyć w cukrze. Gotowe marmoladki przechowywać w szczelnym opakowaniu.