Deser z tapioki może nas zaskoczyć. W tym wykonaniu jeszcze go nie próbowałeś

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Szukasz pomysłu na ciekawy deser? Ten pudding z tapioki sprawdzi się idealnie! Delikatnie karmelowy, z wierzchu przypieczony a w środku wciąż kremowy. Przygotujesz go w kilka chwil. Pieczony pudding z tapioki to idealny pomysł na słodkości dla każdego!
Deser z tapioki w kilku prostych krokach. Rozkoszuj się tym daniem
Zamiast klasycznego puddingu z tapioki wybierz tę ciekawą wariację. Pieczony pudding z tapioki łączy w sobie kremową konsystencję z lekkim podpieczeniem, co daje nam ciekawe tekstury przy okazji zapewniając wspaniały smak. A przygotowanie wcale nie należy do trudnych.
Co więcej, można łatwo wybrać ulubiony smak, by nadać naszemu puddingowi charakteru. Świetnie sprawdzą się na przykład wanilia, cynamon czy cytrusy. Tapioka świetnie bowiem chłonie aromaty, dzięki czemu warto nadać jej nasz ulubiony smak.
Choć nie pudding można przygotować na samej kuchence, to jednak pieczenie go sprawia, że przeniesiemy go na zupełnie nowy poziom. Zyska nie tylko ciekawą strukturę, ale również lekko karmelowy posmak na wierzchu, gdzie przypieczenie nada mu złocistej skórki.
Nasz pudding można jeść zarówno na ciepło, wówczas jest nieco bardziej płynny, jak i na zimno - po schłodzeniu w lodówce. W tym drugim wypadku bardziej przypomina coś w rodzaju pieczonego kremu. Dobrze podawać go z owocami, konfiturami czy polanego ulubionym słodkim sosem.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki perełek tapioki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- dodatkowo: cynamon, skórka z cytryny, wiórki kokosowe, rodzynki lub kawałki czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tapiokę wrzucamy do miski i zalewamy wodą.
- Odstawiamy na około godzinę, aż zmiękną.
- W rondelku podgrzewamy mleko.
- Dodajemy odcedzoną tapiokę i gotujemy na małym ogniu.
- Kiedy perełki staną się przezroczyste, odstawiamy do przestudzenia.
- W misce obijamy jajka z cukrem, wanilią i solą.
- Do masy jajecznej stopniowo dodajemy tapiokę.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę.
- Opcjonalnie dodajemy wybrane dodatki.
- Pieczemy przez ok.30 minut w 180 stopniach, aż się lekko przyrumieni.