Deser z gruszek: przepis na gruszki waniliowe z sosem czekoladowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na gruszki waniliowe z sosem czekoladowym jest łatwy i szybki w wykonaniu - całość powinna zająć Ci około 30 minut. W roli głównej występują gruszki - owoce, które zapobiegają nadciśnieniu i poprawiają pracę mózgu. Na smak deseru duży wpływ mają aromatyczne dodatki - wanilia, cynamon i skórka z cytryny. Słodycz przełamuje słodko-gorzki sos czekoladowy - wybierz czekoladę o wysokiej zawartości kakao, aby wydobyć z tego przepisu pełnię smaku i uczynić go bardziej wytrawnym.
SKŁADNIKI
- 6 gruszek
- 3 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- laska wanilii
- 2 kawałki cynamonu
- skórka z cytryny
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotuj ok. 5 minut od zawrzenia, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop.
- Zmniejsz ogień, włóż do syropu obrane i delikatnie wydrążone od czubka gruszki. Gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
- Podgrzej śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuść w niej masło i połamaną czekoladę – mieszaj, aż uzyskasz lśniący sos.
- Podawaj gruszki polane odrobiną syropu, w którym się gotowały, i sosem czekoladowym.