Deser z gruszek: przepis na gruszki waniliowe z sosem czekoladowym

Anna Olchowik
Gruszki waniliowe z sosem czekoladowym
Autor: thinkstockphotos.com Gruszki w takiej wersji z sukcesem zwieńczą najelegantszą ucztę
łatwy
30 min
4

Przepis na gruszki waniliowe z sosem czekoladowym jest łatwy i szybki w wykonaniu - całość powinna zająć Ci około 30 minut. W roli głównej występują gruszki - owoce, które zapobiegają nadciśnieniu i poprawiają pracę mózgu. Na smak deseru duży wpływ mają aromatyczne dodatki - wanilia, cynamon i skórka z cytryny. Słodycz przełamuje słodko-gorzki sos czekoladowy - wybierz czekoladę o wysokiej zawartości kakao, aby wydobyć z tego przepisu pełnię smaku i uczynić go bardziej wytrawnym.

SKŁADNIKI

  • 6 gruszek
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 kawałki cynamonu
  • skórka z cytryny
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii gotuj ok. 5 minut od zawrzenia, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop.
  • Zmniejsz ogień, włóż do syropu obrane i delikatnie wydrążone od czubka gruszki. Gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
  • Podgrzej śmietanę, a gdy będzie ciepła, rozpuść w niej masło i połamaną czekoladę – mieszaj, aż uzyskasz lśniący sos.
  • Podawaj gruszki polane odrobiną syropu, w którym się gotowały, i sosem czekoladowym.
Anna Olchowik