Deser z alkoholem - krem śmietankowy z winogronami
2021-03-29
średni
25 min
4
Odrobina wina sprawi, że śmietankowy krem zyska wytrawny smak. Sprawdź, jak zrobić smaczny deser z alkoholem.
SKŁADNIKI
- 300 g białych winogron,
- łyżka winiaku
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- kieliszek białego wina
- 2 białka
- 375 g śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć, kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe poprzekrawać, skropić winiakiem,
- Odstawić na około 1 godzinę.
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać sok i skórkę z cytryny.
- Wino podgrzać, dodać żelatynę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści, przestudzić.
- Galaretkę z wina wlać do kremu, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, śmietankę równie mocno ubić. Białka, śmietankę i polówki winogron zalane winiakiem dodać do kremu z żółtek, bardzo delikatnie wymieszać.
- Krem rozlać do miseczek, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem udekorować winogronami.