Deser Baked Alaska - jak zrobić słynną pieczoną Alaskę?

2021-03-29
Baked Alaska
Autor: Shutterstock Beked alaska - znakomite połączenie lodów, biszkoptowego spodu i bezy.
średni
240 min
4

Ten pyszny lodowy deser można przygotowywać w wielu wersjach - zmieniając rodzaj spodu, smak lodów lub odpowiednio przyprawiając bezę. jest przepyszny, rozpływa się w ustach. To jeden z najpopularniejszych deserów w USA.

SKŁADNIKI

  • biszkopt
  • 2 litry lodów malinowych lub waniliowych lub czekoladowych (albo takich, które najbardziej lubisz)
  • odrobina soli
  • szczypta sody
  • 8 białek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować biszkopt wg przepisu, który znajdziesz tutaj.
  • Lody przełożyć do dużej, wyłożonej folią aluminiową miski. Dokładnie wyrównać wierzch i wstawić do zamrażalki na 8 godzin.
  • Następnego dnia ubić pianę z białek z odrobina soli. Pod koniec ubijania dodać powoli cukier i sodę.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej biszkopt oraz lodową półkulę. Lody szybko przykryć dokładnie ubitą pianą (należy to zrobić bardzo dokładnie, aż do pergaminu). Wstawić do zamrażalki na 2 godziny.
  • Kiedy dobrze się ściśnie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec ok 10 min.
  • Podawać natychmiast po przygotowaniu.