Deser Baked Alaska - jak zrobić słynną pieczoną Alaskę?
2021-03-29
średni
240 min
4
Ten pyszny lodowy deser można przygotowywać w wielu wersjach - zmieniając rodzaj spodu, smak lodów lub odpowiednio przyprawiając bezę. jest przepyszny, rozpływa się w ustach. To jeden z najpopularniejszych deserów w USA.
SKŁADNIKI
- biszkopt
- 2 litry lodów malinowych lub waniliowych lub czekoladowych (albo takich, które najbardziej lubisz)
- odrobina soli
- szczypta sody
- 8 białek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować biszkopt wg przepisu, który znajdziesz tutaj.
- Lody przełożyć do dużej, wyłożonej folią aluminiową miski. Dokładnie wyrównać wierzch i wstawić do zamrażalki na 8 godzin.
- Następnego dnia ubić pianę z białek z odrobina soli. Pod koniec ubijania dodać powoli cukier i sodę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej biszkopt oraz lodową półkulę. Lody szybko przykryć dokładnie ubitą pianą (należy to zrobić bardzo dokładnie, aż do pergaminu). Wstawić do zamrażalki na 2 godziny.
- Kiedy dobrze się ściśnie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec ok 10 min.
- Podawać natychmiast po przygotowaniu.