Czekoladowy deser z płatków owsianych. Choć jest bez mąki, tłuszczu i cukru, to i tak się zakochasz

czekoladowy deser z płatków owsianych
Autor: Shutterstock Czekoladowy deser z płatków owsianych to fit przekąska bez mąki, tłuszczu i cukru.
łatwy
35 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czekoladowy deser z płatków owsianych to mnóstwo smaku i składników odżywczych. To pomysł na fit przekąskę, którą można zabrać ze sobą na wynos. Na liście składników nie ma ani mąki pszennej, ani tłuszczu, ani białego cukru. Zobaczcie, jak łatwo zrobić tę obłędną zdrową słodkość.

Jak zrobić czekoladowy deser z płatków owsianych?

Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy. Rozgniecione widelcem banany mieszamy z jajkami, kakao, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Dodajemy płatki z mlekiem i mieszamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy orzechami włoskimi i chipsami czekoladowymi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostygnięte ciasto owsiane dekorujemy plasterkami banana i listkami mięty. Gotowe!

Przepis na czekoladowy deser z płatków owsianych

  • To łatwy przepis na zdrową i dietetyczną przekąskę bez cukru i tłuszczu.
  • Deser robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 15 minut, a pieczenie zajmuje 20 minut.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie i zawsze dostępne produkty. Dlatego pyszne zapiekane płatki owsiane można robić przez cały rok.
  • Do tego czekoladowego przysmaku najlepsze będą płatki owsiane górskie.
  • Deser będzie równie pyszny z dodatkiem mleka roślinnego, które doskonale zastąpi mleko krowie.

Jak wzbogacić czekoladowy deser z płatków owsianych?

Do pysznego owsianego deseru z czekoladą można dodać inne składniki, które wzbogacą jego smak:

  • orzechy laskowe, migdały i płatki migdałowe
  • siemię lniane i nasiona chia
  • suszone owoce jak rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki
  • przyprawy korzenne
  • polewa czekoladowa

SKŁADNIKI

  • 200 ml gorącego mleka
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki chipsów czekoladowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • dodatkowo:
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miseczki i wlać gorące mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Obrane banany rozgnieść widelcem. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Wsypać kakao, posiekane orzechy włoskie, chipsy czekoladowe i proszek do pieczenia. Mieszać, aż składniki się połączą. Dodać płatki owsiane z mlekiem i dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować plasterkami banana i listkami mięty. Pokroić na porcje.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej