Cukinia w pączkach? Tak! Przepis na fit pączki bez cukru

2025-02-20
Kinga Goldstein
Cukinia w pączkach? Tak! Przepis na fit pączki bez cukru
Autor: Shutterstock.com Cukinia w pączkach? Tak! Przepis na fit pączki bez cukru
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy pączki też mogą być keto? A i owszem, trzeba jednak odpowiednio dopasować przepis, tak, by dopasował się do tej diety. Przygotowanie keto pączków z cukinii nie jest trudne, a smakują jak prawdziwe pączki. Nawet nie wyczujemy w nich cukinii.

Wybierz te pączki zamiast zwykłych. Świetnie smakują i mają mniej kalorii

Keto pączki to idealny sposób, by celebrować tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia płynących ze złamania naszej diety. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a zawierają one znacząco mniej kalorii niż tradycyjne pączki, które można kupić w cukierniach.

Nasze keto pączki wyją lekkie, wilgotne i delikatnie słodkie. Nie ma w nich cukru, a dzięki temu, że zamiast mąki pszennej sięgamy po mąkę migdałową i łuskę babki jajowatej mają one znacząco mniej węglowodanów.

Dzięki tłuszczom z migdałów oraz błonnikowi z cukinii i babki jajowatej, zapewniają długie uczucie sytości. Użycie cukinii sprawia, że nasze pączki nie wysychają, a dodatek wanilii i cynamonu sprawi, że będą bosko pachniały.

Przechowuj, mroź, pałaszuj. Te pączki mogą wiele

Co więcej, te pączkuszki będą dobre nawet kilka dni po usmażeniu/upieczeniu. Możemy je przechowywać nawet przez 4 dni w szczelnym pojemniku. Można je również mrozić.

Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych pączków na tłusty czwartek, nie trzeba jednak się ograniczać wyłącznie do tego dnia. Takie pączki będą również świetnym pomysłem na słodką przekąskę czy deser.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki migdałowej
  • 30 g łusek babki jajowatej (lub dodatkowej mąki migdałowej)
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego keto słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól
  • Do polewy:
  • Olej kokosowy
  • 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Odsączamy nadmiar wody.
  • W misce mieszamy jajka, erytrytol, wanilię i sól.
  • Dodajemy cukinię i mieszamy.
  • Dodajemy mąkę migdałową, cynamon, proszek do pieczenia i łuski babki jajowatej.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy więcej mąki migdałowej.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kulki.
  • Pączki możemy usmażyć albo upiec. 
  • Smażmy na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor.
  • Lub pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 20-25 minut.
  • Do polewy rozpuszczamy gorzką czekoladę i mieszamy ją z olejem kokosowym.
Tutaj kupisz najlepsze pączki w Olsztynie. Blogerki przeprowadziły test!
Kinga Goldstein