Cukierki czekoladowe ze śliwkami suszonymi - pomysł na jadalny prezent
2021-03-29
średni
35 min
4
Suszone śliwki, np. kalifornijskie to doskonały i zdrowy "materiał" do przygotowania jadalnych prezentów świątecznych wykonanych własnoręcznie. Jak zrobić cukierki czekoladowe ze śliwkami suszonymi?
Domowe cukierki mają krótki termin przydatności do spożycia - przechowywać je należy w chłodnym miejscu i zjeść w 2-3 po przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
- 10 śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki ulubionej posypki
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę.
- Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała.
- Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej. Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce.
- Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej.
- Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka.