Ciasto ze śliwkami i budyniem: prosty przepis na pyszny deser ze śliwek
2021-08-31
łatwy
70 min
4
Podajemy przepis na łatwe ciasto ze śliwkami i budyniem. Placek śliwkowy przełożony masą budyniową jest wilgotny, puszysty i miękki. Po prosty rozpływa się w ustach!I znika szybciej, niż się piecze. W sezonie na śliwki warto wypróbować ciasto z węgierkami i budyniem.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 kg śliwek węgierek
- Masa budyniowa:
- 3 budynie śmietankowe z cukrem
- 3 łyżeczki cukru
- 4,5 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce w miarę szybko zagnieść ciasto z mąki, jajek, żółtka, masła, cukru, soli i proszku do pieczenia. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale znakomicie sprawdzą się do niego robot z haczykowatą końcówką.
- Ciasto podzielić na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Większą część rozwałkować i wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki. Ciasto w blaszce posypać manną i ułożyć połówki śliwek.
- Na mleku ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 50-60 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?