Ciasto ze śliwkami i budyniem: prosty przepis na pyszny deser ze śliwek

2021-08-31
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Autor: Shutterstock Ciasto ze śliwkami i budyniem
łatwy
70 min
4

Podajemy przepis na łatwe ciasto ze śliwkami i budyniem. Placek śliwkowy przełożony masą budyniową jest wilgotny, puszysty i miękki. Po prosty rozpływa się w ustach!I znika szybciej, niż się piecze. W sezonie na śliwki warto wypróbować ciasto z węgierkami i budyniem. 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 kg śliwek węgierek
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4,5 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce w miarę szybko zagnieść ciasto z mąki, jajek, żółtka, masła, cukru, soli i proszku do pieczenia. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale znakomicie sprawdzą się do niego robot z haczykowatą końcówką.
  • Ciasto podzielić na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Większą część rozwałkować i wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki. Ciasto w blaszce posypać manną i ułożyć połówki śliwek.
  • Na mleku ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 50-60 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Sprawdź w galerii przepis na ciasto serowe ze śliwkami i jabłkami!