Ciasto z polenty a la sernik (bezmleczne)
Wypróbuj przepis na ciasto z polenty z owocami oblane słodkim karmelem. Deser zachwyci domowników, a już szczególnie docenią go osoby nietolerujące laktozy. Jest on dla nich w pełni bezpieczny. Podajemy sposób przygotowania.
Zobacz, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 300 g drobnej kaszy kukurydzianej
- 200 g margaryny bezmlecznej
- 200 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 cytryny
- Polewa: 3 łyżki soku z cytryny
- Garść malin lub skórka z 2 cytryn do ozdobienia wierzchu ciasta
- 5 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę kukurydzianą wsyp do wysokiego rondla z 1,5 litra wrzącej wody. Mieszaj całość za pomocą trzepaczki, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Po kilku minutach zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę przez godzinę. Ugotowaną polentę odstaw do wystudzenia i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
W wysokim naczyniu zmiksuj margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przestając miksować, dodawaj do tego po jednym żółtku, a następnie partiami dodawaj zmiksowana polentę.
Na koniec wlej do masy sok z 1 cytryny i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj ponownie.
W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do ciasta.
Formę o średnicy 28 cm wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj ponownie.
Masę z polenty przelej do formy i wstaw do gorącego piekarnika.
Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, a po upieczeniu studź je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W rondlu z grubym dnem umieść cukier, wodę i sok z cytryny i gotuj aż cukier zacznie karmelizować. Wtedy wrzuć do rondla startą skórkę z cytryny lub maliny. Szybko obtocz owoce w karmelu i układaj na wierzchu ciasta, polewając je gęstniejącym syropem.