Ciasto z polenty a la sernik (bezmleczne)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Ciasto z polenty
Autor: Dorota Kalita-Typa Ciasto z polenty
łatwy
90 min
4

Wypróbuj przepis na ciasto z polenty z owocami oblane słodkim karmelem. Deser zachwyci domowników, a już szczególnie docenią go osoby nietolerujące laktozy. Jest on dla nich w pełni bezpieczny. Podajemy sposób przygotowania. 

Zobacz, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 300 g drobnej kaszy kukurydzianej
  • 200 g margaryny bezmlecznej
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • Polewa: 3 łyżki soku z cytryny
  • Garść malin lub skórka z 2 cytryn do ozdobienia wierzchu ciasta
  • 5 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę kukurydzianą wsyp do wysokiego rondla z 1,5 litra wrzącej wody. Mieszaj całość za pomocą trzepaczki, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Po kilku minutach zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę przez godzinę. Ugotowaną polentę odstaw do wystudzenia i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.

    W wysokim naczyniu zmiksuj margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przestając miksować, dodawaj do tego po jednym żółtku, a następnie partiami dodawaj zmiksowana polentę.

    Na koniec wlej do masy sok z 1 cytryny i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj ponownie.

    W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do ciasta.

    Formę o średnicy 28 cm wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj ponownie.

    Masę z polenty przelej do formy i wstaw do gorącego piekarnika.

    Ciasto piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, a po upieczeniu studź je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

    W rondlu z grubym dnem umieść cukier, wodę i sok z cytryny i gotuj aż cukier zacznie karmelizować. Wtedy wrzuć do rondla startą skórkę z cytryny lub maliny. Szybko obtocz owoce w karmelu i układaj na wierzchu ciasta, polewając je gęstniejącym syropem.

Dorota Kalita-Typa