Aromatyczne ciasto z kaszy manny i mascarpone – delikatny deser, który zaskakuje

To ciasto to prawdziwa poezja smaku! Delikatna kasza manna i aksamitne mascarpone tworzą duet idealny, a całość nasączona jest słodkim syropem z nutą pomarańczy i amaretto, który nadaje jej głębi i aromatu rodem z włoskich deserów. Miękkie, puszyste i przyjemnie wilgotne – rozpływa się w ustach i robi furorę przy każdym stole. Ten deser nie tylko zachwyci rodzinę, ale też zniknie szybciej, niż zdążysz zaparzyć kawę!
Jeśli marzy Ci się deser lekki jak chmurka, a jednocześnie intensywny w smaku – to ciasto z kaszy manny i mascarpone będzie strzałem w dziesiątkę. Łączy w sobie prostotę składników z elegancją włoskich słodkości. Jest kremowe, wilgotne i pełne aromatu, a przy tym banalnie łatwe do przygotowania.
Mascarpone – kremowa dusza ciasta
Mascarpone to włoski ser o delikatnym, aksamitnym smaku, który idealnie sprawdza się w deserach. Jego puszysta konsystencja i lekka słodycz nadają wypiekom wyjątkowej kremowości – bez ciężkości klasycznego sernika. W tym cieście mascarpone działa jak spoiwo – łączy składniki i sprawia, że każdy kęs jest miękki, delikatny i przyjemnie rozpływa się w ustach.
Kasza manna – sekretny składnik puszystości
Choć kojarzy się głównie z dzieciństwem i mleczną zupą, w tym przepisie kasza manna zaskakuje zupełnie nową rolą. Nadaje ciastu lekkiej, niemal biszkoptowej struktury i sprawia, że całość jest przyjemnie sprężysta. Dodatkowo dobrze chłonie wilgoć, dzięki czemu ciasto nie jest suche – wręcz przeciwnie, pozostaje soczyste i miękkie nawet na drugi dzień.
Syrop – aromatyczna kropka nad „i”
Całość dopełnia słodki syrop z nutą pomarańczy i amaretto, którym nasącza się gotowe ciasto. To właśnie on nadaje mu wyjątkowego charakteru: odrobinę egzotycznego, lekko likierowego i głęboko owocowego. Syrop nie tylko dodaje smaku, ale także podkreśla wilgotność i zamienia prosty deser w coś absolutnie wyjątkowego.
SKŁADNIKI
- 500 g mascarpone
- 500 g kaszy manny
- 4 jajka
- 300 g cukru
- 125 g stopionego masła
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (małe, na 0,5 kg mąki, którą w tym przepisie zastępuje kasza manna)
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mascarpone utrzyj z masłem i 1 łyżką cukru. Cały czas mieszając dodawaj po 1 jajku.
- Kaszę mannę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, wymieszaj.
- Kwadratową blaszkę (25 cm) wysmaruj tłuszczem i przelej do niej ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.
- Resztę cukru zagotuj z połowa szklanki wody, sokiem pomarańczowym i drobiną amaretto.
- Gorącym syropem nasącz gorące jeszcze ciasto. Posyp płatkami migdałowymi.