Ciasto marchewkowe
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Przepis na ciasto marchewkowe, łatwe i szybkie. Dzięki przyprawom, ciasto marchewkowe zyskuje smak piernika, ale przy tym jest dość wilgotne i miękkie. Wypiek świetnie smakuje z polewą z serka homogenizowanego i soku z cytryny. Spróbuj!
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki grubo startej marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżka cynamonu
- Łyżeczka sproszkowanego imbiru
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja utrzyj z cukrem z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj mąkę, olej i marchewkę, a potem proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstaw do niego ciasto i piecz około 50 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, możesz je polać specjalną polewą: serek homogenizowany utrzyj z sokiem z ćwiartki cytryny na jednolitą masę.