Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe jest po prostu przepyszne. Intensywna słodycz czekolady połączona z orzeźwiającą cytrusową nutą soku pomarańczowego to rozkosz dla podniebienia. Przy tym jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczeia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 3 białka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Suche składniki przesiać i wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem, dodawać do niego po trochu na zmianę suche składniki i sok pomarańczowy.
- Na koniec dodać roztopioną czekoladę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
- Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
- Podawać polane czekoladową polewą i ozdobione pomarańczami.