Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

2021-03-29
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowo-pomarańczowe rozpływa się w ustach.
łatwy
50 min
4

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe jest po prostu przepyszne. Intensywna słodycz czekolady połączona z orzeźwiającą cytrusową nutą soku pomarańczowego to rozkosz dla podniebienia. Przy tym jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczeia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 białka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Suche składniki przesiać i wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem, dodawać do niego po trochu na zmianę suche składniki i sok pomarańczowy.
  • Na koniec dodać roztopioną czekoladę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
  • Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
  • Podawać polane czekoladową polewą i ozdobione pomarańczami.