Ciasteczka Anzac - przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Anzac, ciasteczka pochodzące z Australii i Nowej Zelandii, w całej Europie uwielbiane są przez tysiące łasuchów. Ich przepis wymyślono podczas II Wojny Światowej. Są pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo trwałe.
Wojenne kroniki wzmiankują, że żony żołnierzy ANZAC (The Australian and New Zealand Army Corps) wysyłały ten smakołyk swoim mężom na europejski front. Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- szklanka mąki
- szklanka górskich płatków owsianych
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru trzcinowego
- łyżka miodu
- łyżka gorącej wody
- łyżka masła
- łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnuszku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie w misce mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem.
- Zawartość obu naczyń starannie mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Łyżką formujemy na niej ciasteczka, po czym pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.